Objavljen Pregled mjera, politika i aktivnosti Uprave za trgovinu i unutarnje tržište

Uprava za trgovinu i unutarnje tržište Ministarstva gospodarstva glavni je koordinator integracije hrvatskog tržišta na jedinstveno tržište EU-a  te je objavljenim pregledom mjera, politika i aktivnosti predstavila najvažnije odradene aktivnosti, kao i aktivnosti u tijeku, za vremensko razdoblje od sijecnja 2012. do kraja 2015. godine. 

Hrvatska je pristupanjem EU preuzela mnoge obveze, koje su uspješno odradene tijekom naznacenog vremenskog razdoblja, s ciljem olakšavanja poslovanja i poboljšanja uvjeta na hrvatskom tržištu. Ukidanje administrativnih barijera, izrada kvalitetnijih propisa za trgovce, stavljanje naglaska na digitalnu ekonomiju, uvodenje novih praksi u potrošackoj politici i stvaranje kvalitetne podrške hrvatskom izvozu samo su neke od najznacajnijih aktivnosti koje su doprinijele boljoj integraciji hrvatskog gospodarstva na jedinstveno tržište EU-a.

Europska komisija je prepoznala aktivan hrvatski angažman i doprinos funkcioniranju jedinstvenog tržišta EU-a, ocjenjujuci ga iznadprosjecnim. U podrucju transponiranja EU zakonodavstva u hrvatsko nacionalno zakonodavstvo, Hrvatska i dalje ima najbolje rezultate u odnosu na ostale države clanice. Takoder, zabilježen je znacajan napredak u funkcioniranju hrvatske Jedinstvene kontaktne tocke za usluge, koja pruža informacije o uvjetima poslovanja u Hrvatskoj, prvenstveno za pravo poslovnog nastana i slobodu pružanja usluga.



Stranica