Objavljen natječaj „Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2021“

Slika /slike/Vijesti/2021/obavijest.jpg
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je danas natječaj „Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2021“ (European Enterprise Promotion Awards – EEPA 2021).
 
EEPA je priznanje kojim Europska komisija svake godine nagrađuje uspjeh javnih tijela i javno-privatnog partnerstva u poticanju poduzetništva i malog gospodarstva širom EU.
 
Ova nagrada pokrenuta je 2006. godine kako bi se kroz primjere najboljih politika i praksi otvorile nove mogućnosti za lokalnu i regionalnu razinu s ciljem razvoja poduzetništva, zapošljavanja i zadržavanja stanovništva u njihovim sredinama. U natječaju za dodjelu nagrade sudjeluju 27 država članica Europske unije, Ujedinjeno Kraljevstvo i zemlje pridružene COSME programu EU-a za poticanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća.
 
Natječaj je otvoren za nacionalne organizacije, gradove, općine, regije i zajednice, javno-privatna partnerstva tijela javne vlasti i poduzetnika, obrazovne programe i poslovne organizacije.
 
Kandidati se svojim projektima/inicijativama natječu za „EEPA 2021“ nagradu u jednoj od ukupno šest propisanih kategorija natjecanja: promicanje poduzetničkog duha, ulaganje u poduzetničke vještine, poboljšanje poslovnog okruženja i podupiranje digitalne tranzicije, podupiranje internacionalizacije poslovanja, podupiranje održive tranzicije te odgovorno i uključivo poduzetništvo.
 
Prijave se moraju odnositi na nedavne projekte/inicijative koji su uspješno završeni, a trajali su najmanje dvije godine, ili postojeće projekte/inicijative koji su još uvijek u tijeku, ali se uspješno provode te je mjerljiv njihov rezultat/utjecaj na razvoj npr. grada/općine u razdoblju od petnaest mjeseci.
 
Sve potrebne informacije vezane za natječaj i prijavu nalaze se u Operativnom priručniku Europske komisije.
 
Prijave je potrebno dostaviti na hrvatskom jeziku, u Obrascu za prijavu, elektroničkim putem, u word i pdf formatu na sljedeću adresu: mislav.marcius@mingor.hr
 
Zadnji rok za dostavu prijava je 31. svibnja 2021. godine.
 
Natjecanje za Europsku nagradu za promicanje poduzetništva odvija se u dvije faze. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem Odbora za vrednovanje i odabir projekata prema propisanim EU kriterijima odabire dva projekta iz dvije različite kategorije i prijavljuje ih na EU razinu. Potom Europska komisija odabire članove Europskoga žirija koji vrši odabir na EU razini.
 
Svi kandidati koje su za nagradu nominirale njihove zemlje, bit će pozvani na svečanost proglašenja pobjednika, odnosno dodjele nagrada, koja se planira održati u studenom 2021. u Republici Sloveniji u okviru trodnevne godišnje Skupštine malog i srednjeg poduzetništva koja se svake godine u organizaciji Europske komisije održava u državi članici koja tog trenutka predsjeda Vijećem Europske unije.
 
Na svečanosti proglašenja pobjednika dodijelit će se nagrade pobjednicima u svakoj od šest kategorija. Dodatno, dodijelit će se i Velika nagrada žirija kandidatu čiji je projekt, iz bilo koje od šest kategorija, ocijenjen kao najkreativniji i najpoticajniji za promociju poduzetništva i malog gospodarstva u Europi.
 
Više informacija o Europskoj nagradi za promicanje poduzetništva dostupno je na poveznici:
http://ec.europa.eu/growth/smes/support/enterprise-promotion-awards_en.



OBRAZAC ZA PRIJAVU
OPERATIVNI PRIRUČNIK

Stranica