Obilježena 30. godišnjica Programa LIFE

Slika /slike/Vijesti/2022/slika Life.jpg
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, kao Nacionalna kontakt točka za Program Life, organiziralo je danas u Izložbenom paviljonu Botaničkog vrta u Zagrebu obilježavanje 30. godišnjice ovog programa. Obilježavanju je prisustvovao ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, a okupljenima se putem video veze obratio i Angelo Salsi, direktor odjela za program Life u Izvršnoj agenciji za klimatsku infrastrukturu i okoliš.

Nakon uvodnih obraćanja, dosadašnji korisnici su predstavili neke od najznačajnijih projekata u posljednjih 30 godina: Life Lynx, LIFE Artina, Life Contra Ailanthus, Drava Life, WiseDravaLife, Life WildIsland, Life Beaver, Dinara back to Life, Life EuroLargeCarnivores, Life SWiPE, Life Against Bird Crime, Balkan Detox Life, Life Askreach, Life Level(s), Life4GreenBroadband i Life CROLIS.

Europska unija kroz posljednjih 30 godina ovim programom uspješno doprinosi zaštiti okoliša i prelasku na čisto, kružno, energetski učinkovito, klimatski neutralno i otporno gospodarstvo. Program Life odigrao je značajnu ulogu u provedbi glavnog zakonodavstva Europske unije o zaštiti okoliša i očuvanju prirode, a kao predvodnik ulaganja u zelena rješenja pomogao je brojnim nadležnim tijelima na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini u razvoju, nadogradnji i provedbi okolišne legislative te povezao brojna poduzeća, znanstvene i nevladine organizacije u potrazi za zelenim rješenjima, najboljim praksama te inovativnim tehnologijama orijentiranim na tržište. Program Life djeluje i kao katalizator za široku primjenu uspješnih rješenja i integraciju okolišnih i klimatskih ciljeva u politike i prakse drugih sektora.

Od 1992., kada je pokrenut, kroz Program LIFE sufinancirano je više od 5.500 projekata diljem Europe, a u Republici Hrvatskoj više od 50 projekata u ukupnoj vrijednosti hrvatskih korisnika od gotovo 37 milijuna eura, gdje doprinos Programa LIFE hrvatskim korisnicima iznosi gotovo 24 milijuna eura.
Od 2016. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost daju financijsku podršku Programu LIFE u okviru čega je dosad korisnicima isplaćeno preko 16 milijuna kuna za provedbu projektnih aktivnosti.

Ministar Filipović čestitao je svim dosadašnjim korisnicima na uspješno provedenim projektima i iskazao punu podršku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i u budućem razdoblju, te najavio kako će se sljedeći tjedan objaviti novi javni poziv programa Life.

Stranica