Obilježen Svjetski dan voda

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/56f14cfd8aeda.JPG

„Voda je jedan od najvrjednijih resursa Hrvatske. Po zalihama pitke vode nalazimo se u 30 najbogatijih zemalja svijeta. Gospodarenje vodama jedno od strateških pitanja održivog razvoja Hrvatske. Stoga je logično da sektor voda bude dio resora zaštite okoliša. Naša zadaća je da unaprijedimo sustav zaštite voda, potaknemo investicije i stvorimo radna mjesta, ali još važnije je da taj vrijedni resurs ostane u našim rukama“ – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović na današnjem obilježavanju Svjetskog dana voda.

Svjetski dan voda je obilježen u poslovnoj zgradi Hrvatskih voda. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda je „Voda i radna mjesta“ čime se ukazuje na njihovu povezanost i međusobnu ovisnost. Naglašava se kako voda i radna mjesta imaju snagu promijeniti ljudske živote: voda je ključna za preživljavanje, okoliš i gospodarstvo.

Danas gotovo polovica od 1,5 milijarde radnika na svijetu radi u sektorima povezanima s vodom, a gotovo sva radna mjesta ovise o vodi i onima koji osiguravaju njezinu sigurnu isporuku.

„Održivo upravljanje vodama u svojem najširem smislu, što uključuje zaštitu i obnovu ekosustava, cjelovito upravljanje vodnim resursima, kao i izgradnju, upravljanje i održavanje infrastrukture, zajedno s pristupom sigurnoj, pouzdanoj i priuštivoj opskrbi vodom i odgovarajućim uslugama odvodnje otpadnih voda, otvara mogućnosti dugoročnog zaposlenja, kao i razvoja i rasta različitih sektora gospodarstva. Kako bi sačuvali kvalitetu vode za piće, navodnjavanje, industriju moramo izgraditi sustave kanalizacije i sustave za obradu otpadnih voda. U ovom sektoru vodnog gospodarstva Hrvatske vode imaju znatna ulaganja koja su se povećala sa 500 milijuna kuna na 1 milijardu, a trebati će ići i na 1,5 milijardu godišnje koristeći sredstva fondova EU-a“ – istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić.

Naglasio je da vodno gospodarstvo u Hrvatskoj ovu godinu obilježava kao jubilarnu, 140 godina dugu tradiciju upravljanja vodnim gospodarstvom.

Ministar poljoprivrede Davor Romić istaknuo je da Republika Hrvatska, kada se govori o količinama i kakvoći vode, raspolaže zavidim vodnim bogatstvom i toga je potpuno svjesna.

„Isto tako, svjesni smo i krhkosti ovog resursa i potrebe očuvanja i racionalnog korištenja vode te sukladno tome vode se, kao Ustavna kategorija, štite kao dobro od interesa za Republiku Hrvatsku koje uživa njezinu posebnu zaštitu“ – kazao je ministar poljoprivrede Davor Romić. Ministarstvo poljoprivrede, nastavio je ministar Romić, najbolji je primjer kada govorimo o sektorima i poslovima koji ovise, ali i utječu na vode. Vodno gospodarstvo skrbi o vodi i određuje pretpostavke za njezino racionalno korištenje, između ostalog, davanjem koncesija za gospodarsko korištenje voda, odnosno izdavanjem vodopravnih dozvola za korištenje voda te sustavnim praćenjem količina zahvaćenih voda.



Stranica