Obilježavanje Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja pod sloganom „Ozon za život“

Slika /arhiva_gospodarstvo/dokumenti/shutterstock_140658412.jpg
Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja obilježava se danas pod sloganom „Ozon za život!“. Ozonski sloj štiti život na zemlji od štetnog UV zračenja sunca. Ove godine obilježava se 35 godina od početka globalne zaštite ozonskog sloja. Godine 1985. je usvojena Bečka konvencija o zaštiti ozonskog omotača, a potom je 1987. godine usvojen Montrealski protokol o tvarima koje oštećuju ozonski sloj.

Montrealski protokol je najuspješniji međunarodni sporazum kojim je omogućeno spašavanje ozonskog sloja od negativnih posljedica ljudskog djelovanja te je prekretnica u globalnoj suradnji. Prema procjenama UN-a, u 33 godine provođenja Montrealskog protokola smanjena je potrošnja 98 % tvari koje oštećuju ozonski sloj. Bez provedbe Montrealskog protokola oštećenje ozonskog sloja bilo bi deset puta veće nego što je danas, a što bi izazvalo dalekosežne posljedice na zdravlje ljudi i na okoliš.

Ovogodišnja tema „Ozon za život!“ podsjeća na to da iako se moramo hladiti te koristiti rashladne i klimatizacijske uređaje, istovremeno se moramo štititi od štetnog UV zračenja i nastaviti s aktivnostima čiji je cilj oporavak ozonskog sloja. Stručnjaci predviđaju potpunu uspostavu prirodne ravnoteže stvaranja i razgradnje ozonskog sloja oko 2050. godine.

Republika Hrvatska zajedno sa ostalim članicama Montrealskog protokola aktivno sudjeluje u osvješćivanju javnosti o značaju ozonskog sloja za život na zemlji i važnosti ukidanja potrošnje tvari koje oštećuju ozonski sloj.

Stranica | Klima