Obilježavanje Međunarodne noći šišmiša

Slika /arhiva_gospodarstvo/dokumenti/28. 8. 2020. eurobats-poster.png
Međunarodna noć šišmiša tradicionalno se od 1997. godine obilježava zadnjeg vikenda u kolovozu s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi i važnosti zaštite šišmiša zbog pada njihove brojnosti u svijetu. Hrvatska je od 2000. godine članica Sporazuma o zaštiti europskih populacijskih šišmiša (EUROBATS) koji obuhvaća Europu i države koje okružuju Sredozemno more.
 
Šišmiši su vrlo važna skupina sisavaca i čine oko petinu ukupnog broja sisavaca na svijetu. Iznimno su važan dio svjetskih ekosustava, bitna su karika u prirodnom obnavljanju tropskih šuma, oprašivanju čitavog niza biljaka koje cvatu noću, kontroliraju brojnost noću aktivnih kukaca, te tako predstavljaju indikator zdravlja okoliša. Šišmiši su jedini sisavci koji lete, a dosad je na Zemlji zabilježeno više od 1400 vrsta šišmiša i jedna su od najugroženijih skupina sisavaca.
 
Mnoge od 45 europskih vrsta šišmiša danas su ugrožene, a neke su čak i pred izumiranjem. Sve vrste šišmiša koje žive u Hrvatskoj, njih 33, strogo su zaštićene Zakonom o zaštiti prirode.
 
Inače, u ovo doba godine mladi šišmiši su odrasli te polako kreću iz ljetnih skloništa u zimska, a pritom mogu prijeći od više desetaka do više stotina kilometara. Nerijetko mladi šišmiši istražuju prostore i ulijeću u stanove i kuće, ponekad i za kukcem kojeg žele uloviti. U tom slučaju samo ostavite otvoren prozor, razmaknite zavjese, ugasite sva svjetla u prostoriji (i televiziju i radio…) i on će sam naći put natrag u prirodu. Više informacija o šišmišima dostupno je na linku: http://www.haop.hr/hr/tematska-podrucja/prirodne-vrijednosti-stanje-i-ocuvanje/bioraznolikost/sismisi/preporuke-iz-mjera.
 
Povodom Međunarodne noći šišmiša koja se obilježava 29. i 30. kolovoza pošaljite nam fotografije na vrste@mzoe.hr kako ste obilježili ovu noć šišmiša, a najbolje radove ćemo objaviti na internetskim stranicama:
  • - možete prisustvovati nekom od događanja;
  • - naći najkraću ulicu u Rijeci – Ulicu šišmiš;
  • - naći jednu od najljepših secesijskih zgrada u Zagrebu – tamo čitav red šišmiša leti na pločicama fasade;
  • - promatrati šišmiše u letu u sumrak;
  • - postaviti kućicu za šišmiše;
  • - posaditi vrt koje će privlačiti i oprašivače i šišmiše;
  • - očistiti neku lokvu koja je zarasla da šišmiši mogu piti vodu;
  • - poslati neku sliku, crtež ili priču o šišmišima
 
Naši nacionalni parkovi i parkovi prirode, kao i druge ustanove, i ove godine pripremaju programe kojima će obilježiti Međunarodnu noć šišmiša:
 

Stranica | Okoliš