Obilježavanje Dana rijeke Save

Slika /slike/Vijesti/2022/190601 Sava.jpg
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i ove godine 1. lipnja sudjeluje u obilježavanju međunarodnog Dana rijeke Save.

Rijeka Sava je rijeka s najduljim vodotokom u Hrvatskoj. Duga je 946 kilometara od kojih Hrvatskom prolazi 510 kilometara. Sava protječe kroz četiri države. Od izvora prema ušću to su: Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina te Srbija i spaja čak tri glavna grada: Ljubljanu, Zagreb i Beograd. Osim navedenih zemalja sliv rijeke Save obuhvaća i Crnu Goru, a jednim dijelom i Albaniju.

Zagreb, Slavonski Brod, Sisak i Županja samo su neki od gradova smještenih na hrvatskom dijelu toka rijeke Save. Sliv rijeke Save karakterizira iznimna biološka raznolikost. Sava ima kišno-snježni režim, a u njezinom slivu nalaze se posebno vrijedna močvarna staništa Lonjsko polje i ribnjak i ornitološki rezervat Crna Mlaka. Rijeka Sava ima i značajan utjecaj na gospodarski i društveni život osam milijuna stanovnika koji joj gravitiraju.

Dan rijeke Save obilježava se u četiri države u slivu rijeke Save: Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji u cilju promicanja iznimne ekološke vrijednosti i gospodarskih potencijala rijeke. Save, održivog korištenja i razvoja gospodarskih aktivnosti te važnosti regionalne suradnje koja doprinosi boljem stanju voda i vodnog ekosustava, a time i višoj kvaliteti života stanovništva u slivu rijeke Save.

Hrvatska je, uz navedene države, stranaka Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save, potpisanog u Kranjskoj Gori 3. prosinca 2002. Radi provedbe Okvirnog sporazuma osnovana je Međunarodna komisija za sliv rijeke Save (Savska komisija) sa sjedištem u Zagrebu.

Jedan od događaja kojim se obilježava Dan rijeke Save 1. lipnja 2022., na kojem će sudjelovati i predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, kao i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, tijela nadležnih za provedbu Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save uime Republike Hrvatske, virtualni je Okrugli stol o plastici i mikroplastici u našim rijekama, u organizaciji Savske komisije. Na ovom Okruglom stolu, uz Parlament mladih u slivu rijeke Save, predstavit će se pet srednjih škola iz Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su sudjelovali u projektu „PlasticPirates-Go Europe!“. Učenici, profesori i znanstvenici koji su sudjelovali u projektu  prezentirat će podatke i rezultate projekta „PlasticPirates-Go Europe!“ te svojim rezultatima za rijeku Savu doprinijeti preciznijoj slici o ovom zabrinjavajućem, relativno novom te stoga i nedovoljno istraženom obliku onečišćenja europskih rijeka.
 
Također, u okviru  Projekta unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Republici Hrvatskoj – Projekta VEPAR 1. lipnja s početkom u 10:00 sati pored Boćarskog doma u Zagrebu održat će se i terenska stručna radionica unaprjeđenja komunikacije u slučaju poplavnih događaja. Na radionici će sudjelovati predstavnici medija, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatskih voda, Državnog hidrometeorološkog zavoda te ostalih dionika projekta.
 
 

Stranica