Obilježavanje Dana Dunava u četvrtak u Vukovaru

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5953c521a6b64.jpg

Dan Dunava u Republici Hrvatskoj obilježit će se u četvrtak, 29. lipnja, od 11 sati u Vukovaru gdje će se u Lučici održati akcija čišćenja Dunava s roniocima te uređenja i čišćenja obale Dunava. Predviđena je i vožnja brodom „Vučedolska golubica“ do Vukovarske ade te će ovo biti ujedno prilika za upoznavanje s vrijednim projektima vodnoga gospodarstva u Vukovaru, između ostalog projektom poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture na području grada Vukovara te općina Borovo, Bogdanovci i Trpinja koji je vrijedan 50 milijuna eura.

Međunarodna komisija za zaštitu rijeke Dunava inicirala je obilježavanje Dana Dunava na desetu obljetnicu potpisivanja Konvencije o suradnji i zaštiti i održivom upravljanju rijekom Dunav na Ministarskom sastanku održanom 29. lipnja 2004. godine u Beču te je 2004. godine u Vukovaru, na obali Dunava, prvi put u Republici Hrvatskoj svečano obilježen Dan Dunava, a ta tradicija traje i danas.

Dan Dunava obilježit će se i u Parku prirode Kopački rit u petak od 12 do 21:30 sati te će se održati „Piknik u Ritu – Baranjski stol“, bit će organizirano i natjecanje u kuhanju „fiš paprikaša“, a na večer slijedi glazbeni program. Za sve koji ne stignu u petak, u subotu, 30. lipnja, od 10 do 14 sati će biti održan „Piknik u Ritu – Baranjski stol“.

Inače, polazeći od činjenice da naše dvije najpoznatije međunarodne rijeke, Sava i Dunav imaju svoj dan u lipnju, Dan rijeke Save je 1. lipnja, a Dan Dunava 29. lipnja, mjesec lipanj neslužbeno nazivamo i mjesecom rijeka u Hrvatskoj.

Uz obilježavanje dana Dunava, ovaj mjesec obilježili su brojni događaji posvećeni rijekama, a u kojima je aktivno sudjelovalo i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Dan rijeke Save obilježen je u četiri države u slivu rijeke Save: Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, ujedno članicama Međunarodne komisije o slivu rijeke Save-Savske komisije. U Hrvatskoj je organiziran cijeli niz događaja edukativnog, stručnog i zabavnog sadržaja.

Pomoćnica ministra Elizabeta Kos sudjelovala je i na 46. sjednici Savske komisije koja je 15. lipnja 2017. održana na Bledu, u okviru Bled Water Festivala. U okviru ovog događaja visoki dužnosnici ministarstava četiriju država nadležnih za turizam potpisali su Zajedničku izjavu o suradnji na razvoju održivog turizma u slivu rijeke Save. Okosnica Bled Water Festival bio je regionalni natječaj na temu „Odgovorni prema vodi“ na koji su se mogla prijaviti mikro, mala i srednja poduzeća koja pružaju usluge ili se bave proizvodnjom proizvoda i rješenja vezanim uz zaštitu voda, nacionalni projekti-primjeri dobre prakse, te individualni projekti vezani uz vode.

Zapaženi uspjeh na natječaju postigle su Javna ustanova Aquatika-slatkovodni akvarij Karlovac te Freewa Project d.o.o. iz Hrvatske pobijedivši u kategoriji nacionalnih odnosno mikro tvrtki.



Stranica