Obavijest vezano uz uvođenje u prirodu stranih vrsta iz roda Paulownia spp.

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/56f1184d1a5ee.jpg

Zbog sve većeg zanimanja građana, u nastavku donosimo obavijest Ministarstva zaštite okoliša i prirode vezano uz uvođenje u prirodu stranih vrsta iz roda Paulownia spp.:

Vezano uz obavezu fizičkih i pravnih osoba za ishođenje dopuštenja Ministarstva zaštite okoliša i prirode za uvođenje u prirodu stranih vrsta iz roda Paulownia spp., a sukladno članku 69. Zakona o zaštiti prirode, Ministarstvo može dopustiti stavljanje na tržište i uvođenje u prirodu Republike Hrvatske stranih vrsta Paulownia elongata, Paulownia fortunei, hibrida Paulownia elongata F2, komercijalnog naziva Paulownia bellissia, hibrida Paulownia tomentosa x P. fortunei komercijalnog naziva Paulownia Shan Tong, te hibrida Paulownia fortunei x P. tomentosa komercijalnog naziva hibrid 9501, jer je stručnim mišljenjem Hrvatske agencije za okoliš i prirodu procijenjeno da je rizik njihovog prirodnog širenja nizak, a korištenje ovih vrsta u drugim državama članicama EU pokazuje brojne pozitivne društveno-gospodarske učinke.

Obzirom na sve veće zanimanje građana za sadnju vrsta iz roda Paulownia spp., Ministarstvo je iniciralo sastanak s Ministarstvom poljoprivrede vezano uz korištenje poljoprivrednog zemljišta u te svrhe.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, naime, razmatra zahtjeve stranaka u granicama svoje nadležnosti propisane Zakonom o zaštiti prirode, odnosno sa stajališta utjecaja na bioraznolikost. Za eventualna ograničenja u korištenju poljoprivrednog zemljišta nadležno je Ministarstvo poljoprivrede jer se vrste iz roda Paulownia spp. koje se uzgajaju kao kulture kratkih ophodnji u trajnom nasadu na poljoprivrednim površinama tretiraju kao poljoprivredna djelatnost.

Obzirom da Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nije dobilo jasnu pravnu osnovu kojom se izričito zabranjuje ili omogućava sadnja stranih vrsta i hibrida roda Paulownia spp. na poljoprivredne površine, nismo u mogućnosti nastaviti izdavati rješenja za uvođenje stranih vrsta i hibrida roda Paulownia spp. u prirodu u skladu s odredbama članka 69. Zakona o zaštiti prirode, a bez da se prethodno utvrdi mogućnost sadnje prema propisima u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede.

Stoga je bitno ukazati svim sudionicima na tržištu te njihovim kupcima napotrebu prethodnog utvrđivanja prava na sadnju stranih vrsta iz roda Paulownia spp. i/ili njihovih hibrida na konkretnoj katastarskoj čestici.

Postupak rješavanja tog pitanja treba se pokrenuti pred Ministarstvom poljoprivrede koje je nadležno odlučivati o ograničenjima korištenja poljoprivrednog zemljišta.



Stranica