Novi infrastrukturni projekti u Parku prirode Papuk

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/55eae61461782.JPG

„U posjetiteljsku infrastrukturu parka u posljednje tri godine investirano je 5,6 milijuna kuna. Uređen je prezentacijski centar Eko-točka Jankovac te staza prilagođena osobama s posebnim potrebama kojima je tako omogućeno da bez barijera, s kojima se na žalost često susreću u svakodnevnom životu, uživaju u ljepotama prirode. Dok su trajali radovi na ovim projektima nije se gubilo vrijeme nego su pripremljene nove investicije vrijedne 48 milijuna kuna koje će značajno doprinijeti daljnjem održivom razvoju parka“ – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas u Parku prirode Papuk.

Ministar Zmajlović je obišao infrastrukturne projekte koji su realizirani u parku te je sudjelovao na III. Srednjovjekovnom viteškom turniru koji je počeo danas, a trajat će do nedjelje na večer. Za posjetitelje je pripremljen bogati program - prikazi srednjovjekovnih borbi, turniri u streličarstvu, mogu vidjeti što se jelo i pilo u srednjem vijeku ili kakva se glazba slušala. Tijekom cijelog vremena trajanja III. Srednjovjekovnog viteškog turnira održavat će se i sajam starih obrta i opreme.

Ministar Zmajlović naglasio je kako se ulaganjima u posjetiteljsku infrastrukturu i nove sadržaje, kao i manifestacijama poput Srednjovjekovnog viteškog turnira podiže atraktivnost parka. Time se uz očuvanje prirode, istovremeno omogućuje povećanje broja posjetitelja i održivi razvoj cijelog ovog kraja.

Ravnateljica Parka prirode Papuk Kristina Kožić istaknula je kako se u posljednje tri godine intenzivno ulaže u park koji postaje sve privlačniji brojnim posjetiteljima.

„Uz projekte koji su realizirani, brojni su u pripremi ili pred samom realizacijom. Najznačajniji i najveći projekt je izgradnja Geo info centra Voćin vrijednoga 42 milijuna kuna. Sva potrebna dokumentacija je izrađena te će se projekt uskoro prijaviti za financiranje iz EU fondova“ – rekla je ravnateljica Kožić.

Dosad realizirani projekti vrijedni su 5,6 milijuna kuna. Uređenje Eko-točke Jankovac Ministarstvo je financiralo sa 2,5 milijuna kuna kroz Program integracije u EU Natura 2000, a još gotovo 2 milijuna kuna osigurano je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Vrijednost projekta uređenja staze je 412.000 kuna, a financiran je kroz projekt IPA Hrvatska-Mađarska.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode pokrenulo je projekt „Zelena linija“ s ciljem zamjene postojećih vozila ekološki prihvatljivima u zaštićenim područjima. U sklopu tog projekta Park prirode Papuk nabavio je dva hibridna plug-in i jedno električno vozilo ukupne vrijednosti 775.199 kuna, a koji su sufinancirani sa 80% sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U pripremi je 5 novih projekata vrijednih 48 milijuna kuna. Riječ je o projektu izgradnje Geo info centra Voćin vrijednoga 42 milijuna kuna koji će se financirati sredstvima EU fondova.

Dovršena je i dokumentacija za projekt Eko kamp Duboka vrijedan 2,5 milijuna kuna te će se uskoro krenuti u njegovu realizaciju. Eko kamp Duboka bit će smješten u turističkoj zoni naselja Velika i bit će namijenjen za održavanje škola u prirodi i za boravak rekreativaca te drugih posjetitelja.

U upravnoj zgradi parka u naselju Velika realizirat će se dva projekta vrijedna ukupno 4,2 milijuna kuna i to energetske obnove samog objekta te uređenje prezentacijskih dvorana za posjetitelje.

U parku prirode Papuk bit će postavljene i 3 punionice za električna vozila vrijedne 171.000 kuna, a za koje je u tijeku postupak nabave.

„Ovim projektima otvaraju se nova zelena radna mjesta u samom parku, ali to su i poslovi i radna mjesta za stanovnike ovoga kraja kroz turističke djelatnosti, OPG-ove i ostale sadržaje koje će ponuditi gostima“ – istaknuo je ministar Zmajlović.

 



Stranica