Neformalni sastanak ministara nadležnih za konkurentnost

  • Slika /slike/Vijesti/2021/DT - slika 1.jpg
  • Slika
Neformalni sastanak ministara nadležnih za konkurentnost održan je u organizaciji portugalskog predsjedanja Vijećem EU, na kojem je Hrvatsku predstavljala državna tajnica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman.

Središnja tema sastanka bila je strateška autonomija u otvorenoj Europskoj uniji. Tijekom prošle godine Europska unija razvijala je konsenzus o potrebi promicanja europske strateške autonomije uz otvorenost prema ostatku svijeta. Ovakav koncept može se riješiti kroz različite perspektive uključujući industrijsku, trgovinsku i tržišnu politiku.

U tom kontekstu, neka od najrelevantnijih pitanja strateške ovisnosti i način njihovog rješavanja su uspostava jednakih uvjeta na globalnom tržištu.  

Rasprava se vodila o suradnji na sustavnom praćenju strateške ovisnosti za najosjetljivije ekosustave EU-a, o prioritetima koji bi riješili moguće strateške ovisnosti u područjima zdravstva, industrije, digitalizacije, energetike i kritičnih sirovina te o uspostavi jednakih uvjeta na tržištu u pogledu stranih subvencija.

„Važnost rješavanja pitanja strateške autonomije u otvorenoj EU došlo je do izražaja u pogledu proizvodnje cjepiva protiv bolesti COVID-19 te smo suočeni  s velikim izazovima industrijske proizvodnje. Smatramo da je bolja suradnja u sustavnom praćenju strateških ovisnosti važna, a posebno kad su u pitanju najosjetljiviji ekosustavi EU-a te industrija. U rješavanju ovog izazova vidimo veliku potencijal u Savezu za sirovine, kao i provedbi kružnog gospodarstva u cilju postizanja klimatske neutralnosti. Podržavamo inicijative usmjerene na rješavanje pravne praznine u pogledu stranih subvencija uz smanjenje rizika od pretjeranog administrativnog opterećenja malih i srednjih poduzeća“, naglasila je državna tajnica Mikuš Žigman.

Istaknula je, također, kako globalni izazovi povezani s klimatskim promjenama i zaštitom biološke raznolikosti zahtijevaju stvarnu predanost i vrlo snažnu suradnju te odlučno i učinkovito međunarodno djelovanje.

Stranica