Neformalna videokonferencija na visokoj razini o Novoj europskoj Strategiji za potrošače

Slika /arhiva_gospodarstvo/dokumenti/Neformalna video konf naslovna.jpg
Hrvatsko predsjedništvo organiziralo je 25. lipnja 2020. Neformalnu videokonferenciju na visokoj razini o Novoj europskoj Strategiji za potrošače.


Današnjom videokonferencijom predsjedao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, a sastanku je prisustvovao i povjerenik za pravosuđe, Didier Reynders.

Ministri i visoki dužnosnici zemalja članica EU zaduženi za politiku prava potrošača pozvani su svoju raspravu usmjeriti na dvije točke:

1. utjecaj COVID-19 na prava potrošača te mjere koje je potrebno uvesti kako bi se pomoglo potrošačima u različitim područjima,

2. budući okvir potrošačke politike s naglaskom na održivu potrošnju i digitalnu tranziciju.

COVID-19 utjecao je na potrošače u različitim područjima. Svjedoci smo, između ostalog, i prekomjernog rasta cijena nekih proizvoda, kao i dezinformacija i prijevara na mrežnim platformama.

Povećala se i potražnja kupovine preko digitalnih mreža ali, nažalost, od početka pandemije došlo je i do porasta lažnih trgovca koji prodaju krivotvorene ili nesigurne proizvode putem interneta poput maski, kapa i sredstava za čišćenje.

Europska komisija pokreće javno savjetovanje o Novoj europskoj Strategiji za potrošače – cjelovitom i dugoročnom okviru politike zaštite potrošača EU-a kojim se osigurava snažnije usklađivanje politika EU-a i nacionalnih politika u području zaštite potrošača.

Vjerujem kako Nova europska Strategija za potrošače dolazi u pravom trenutku. Sada je vrijeme za procjenu što donosi „novo normalno“ i koje mjere trebaju biti primijenjene u budućnosti kako bi se povećalo povjerenje potrošača na tržištu.” istaknuo je ministar Horvat.
 
 „Potrošači moraju igrati ključnu ulogu u zelenim i digitalnim tranzicijama kroz koja prolaze naša društva. Potrošači trebaju biti i pokretačka snaga našeg oporavka od pandemije uzrokovane COVID-19 virusom. To zahtjeva ambicioznu politiku zaštite potrošača koja se učinkovito provodi u cijeloj EU.“, naglasio je povjerenik Reynders.

Stranica