Najavljen početak projekta Program razvoja poslovnog okruženja II (BER II)

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/BER II naslovna.JPG
Služba za podršku strukturnim reformama Europske komisije, Svjetska banka i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta danas su u Zagrebu najavili početak projekta Program razvoja poslovnog okruženja II (BER II).

Cilj projekta BER II je pojednostavljenje odobrenja i administrativnih preduvjeta potrebnih za otpočinjanje ili obavljanje poslovnih aktivnosti u Hrvatskoj kao i povećanje transparentnosti istih kroz uvođenje tehnoloških rješenja.

Na početku događanja okupljenima su se kratkim uvodnim govorom obratili Todor Milchevski, u.z. direktorice Svjetske banke za Hrvatsku, Frank Van Driessche, Koordinator za Hrvatsku pri Službi za podršku strukturnim reformama Europske komisije te Ivana Soić, pomoćnica ministra.

Pomoćnica ministra Ivana Soić pozdravila je okupljene u ime ministra Darka Horvata te izrazila zadovoljstvo ponovnom suradnjom sa stručnjacima Svjetske banke. Izrazila je zahvalnost na potpori Službe za podršku strukturnim reformama Europske komisije. „Očekujemo daljnju suradnju u pripremi novog ciklusa reformi poslovnog okruženja koja će omogućiti Vladi Republike Hrvatskoj da donese i provede javne politike koje će odgovoriti na izazove u novoj ekonomskoj eri uz uspon novih poslovnih modela digitalne ekonomije, a na korist poduzetnicima i hrvatskom gospodarstvu“. Pomoćnica ministra naglasila je ključnost  razvoja poslovnog okruženja za jačanje konkurentnosti Hrvatske i podupiranje održivog i uključivog rasta. „Vlada RH donijela je već cijeli niz mjera na inicijativu Ministarstva gospodarstva,  poduzetništva i obrta koje uključuju aktivnosti za uklanjanje regulatornih prepreka i parafiskalnog rasterećenja za privatni sektor. To uključuje 3 godišnja akcijska plana za administrativno rasterećenje koji se sustavno provode, kao i četvrti koji je trenutno u pripremi“, kazala je Soić.

Tijekom konferencije prezenirane su najbolje prakse i iskustva u reformiranju procesa poslovnih dozvola od strane Svjetske banke i zemalja članica EU. Istaknuto je Litvansko iskustvo u digitalizaciji javne uprave i dozvola za poslovanje koje je okupljenima prezentirao Giedrius Kadziauskad, Stručnjak za bolje propise i inspekcijske poslove iz Litve.

O planu unapređenja sustava izdavanja dozvola u Hrvatskoj ispred Svjetske banke govorila je i voditeljica projekta Andreja Marušić. „Unatoč nedavnom napretku u postupnom rješavanju opterećujućih propisa, Hrvatska još uvijek zaostaje u tempu reforme poslovnog okruženja u odnosu na svoje vršnjake u Europskoj uniji (EU). Restriktivni propisi za ulazak u poslovanje i poslovanje u svim sektorima utječu na konkurentnost privatnog sektora. Važan prvi korak u kojem je grupa Svjetske banke podržala Ministarstvo gospodarstva poduzetništva i obrta je nadolazeća platforma „START“. Primjena ove platforme rezultirat će mrežnom pojednostavljenom registracijom društava s ograničenom odgovornošću. U isto vrijeme, postoji značajan opseg za poboljšavanje ostalih postupaka koje tvrtke moraju dovršiti kako bi započele i upravljale poslovnom aktivnošću. Postojeći režim izdavanja dozvola za poslovanje je restriktivan i nije usklađen s dobrom međunarodnom praksom reguliranja na temelju rizika. Naš je cilj s novom Reformom poslovnog okruženja II pružiti podršku MoECC-u u pripremi i objavljivanju sveobuhvatnog popisa zahtjeva za licenciranje poduzeća i digitalizacije prioritetnih sektorskih licenci kako bi ih se moglo dobiti putem interneta", izjavila je Marušić.

Na samom kraju konferencije okupljenima se obratio glavni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Damir Kaufman i naglasio kako je jedan od postavljenih prioriteta omogućiti što lakše pokretanje poslovne aktivnosti budućim poduzetnicima. Predmetno će biti omogućeno uspostavom sustava START na kojem radi uz potporu Svjetske Banke i Službe za podršku strukturnim reformama, a  koji je pred samim početkom implementacije. „START je prethodnica ovome projektu koji danas službeno započinjemo, i zovemo jednostavno Program razvoja poslovnog okruženja II (ili „BER dva“) jer je njegov cilj pojednostavljenje odobrenja i administrativnih preduvjeta potrebnih za otpočinjanje ili obavljanje poslovnih aktivnosti u Hrvatskoj. Uz jednostavniju registraciju, ovim projektom idemo korak dalje i omogućujemo poduzetnicima jednostavniji i traansparentniji pristup informacijama, dozvolama, licencama koje moraju prikupiti prilikom obavljanja registrirane djelatnosti“, izjavio je glavni tajnik.

Stranica