Nacionalni park Paklenica slavi 66. rođendan

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5620c6c91d5ae.jpg

'Zbog svojih prirodnih ljepota Nacionalni park Paklenica privlači brojne sugrađane i goste, a ljubiteljima aktivnog odmora pruža različite mogućnosti od šetnje poučnim stazama do penjanja. Projekt koji provodimo u podzemnim tunelima jedan je od najvećih u zaštićenim područjima, a Park će do nove turističke sezone svojim posjetiteljima ponuditi nove sadržaje poput multifunkcionalne dvorane i suvenirnice i time dodatno obogatiti ponudu Parka.' – rekao je ministar Mihael Zmajlović povodom 66. rođendana Nacionalnog parka Paklenica.

Nacionalni park Paklenica proglašen je 19. listopada 1949. godine, a ove godine obilježit će 66. rođendan. Tim će povodom, u nedjelju i ponedjeljak 18. i 19. listopada svim posjetiteljima biti omogućen besplatan ulaz u nacionalni park.

Zbog svojih prirodnih ljepota, izuzetnih geomorfoloških oblika i veličanstvenih šuma, prostor Velike i Male Paklenice 1949.je proglašen nacionalnim parkom. Osnovni razlog proglašenja ovog prostora nacionalnim parkom bila je zaštita najočuvanijeg i najvećeg šumskog kompleksa na području Dalmacije.

Nacionalni park Paklenica prostire se na površini od 95 km², na južnim obroncima Velebita, ispod najviših vrhova Vaganskog vrha (1757m) i Svetog brda (1753 m).

Na relativno malom području susreće se iznimno bogatstvo geomorfoloških pojava i oblika, raznolik biljni i životinjski svijet, atraktivni krajolici i netaknuta priroda. Raznolikost živog svijeta je uvjetovana klimatskim karakteristikama ali i bogatom i raznolikom geološkom prošlosti.

Prepoznatljiva obilježja Nacionalnog parka Paklenica su autohtone šume crnog bora, nekoliko tipova bukovih šuma, i duboki kanjoni s potocima – bujičnjacima Velika i Mala Paklenica.

Kako bi se dodatno podignuo turistički potencijal parka, prošle godine realiziran je projekt uređenja nove pješačke staze uz istočnu stranu potoka Velika Paklenica koju je Ministarstvo okoliša financiralo sa 1.250.000 kuna.

Najveće i najznačajnije ulaganje u NP Paklenica je Posjetiteljski centar 'Podzemni grad Paklenica' čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 40 milijuna kuna. Dosad je u radove na tunelima uloženo gotovo 20 milijuna kuna, u ovom trenutku traju radovi vrijedni gotovo 10 milijuna, a preostalih 10 milijuna potrebnih za dovršetak projekta planira se povući iz EU fondova. Trenutno traju građevinski radovi koje financiraju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (80%) i NP Paklenica (20%). Završetak radova prve faze očekuje se krajem ove godine.

Podzemne tunele sagradila je tadašnja vojska JNA pedesetih godina prošlog stoljeća za, pretpostavlja se, sigurnosne potrebe Josipa Broza Tita u najvećoj tajnosti te su nakon Staljinove smrti zazidani ulazi i tek nakon Domovinskog rata tuneli su otkriveni te stavljeni na raspolaganje parku.

Osim atraktivnih suvremenih posjetiteljskih sadržaja uredit će se i multifunkcionalne dvorane, u funkciju će se staviti i nekoliko HGSS ambulanti pa će se i sigurnost posjetitelja dodatno povećati.

 Stranica