Nacionalni park Paklenica slavi 65. rođendan

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5481a72f2eef6.jpg

'Proglašenjem Paklenice nacionalnim parkom pred 65 godina, prepoznata je potreba za zaštitom najvećeg šumskog kompleksa na području Dalmacije. Brojni posjetitelji već godinama uživaju u prirodnim ljepotama Velike i Male Paklenice, a posebno je omiljena penjačima. Nacionalni park Paklenica naš je najznačajniji penjački centar poznat i izvan granica Hrvatske. Sadržajima poput penjanja obogaćujemo ponudu naših parkova te na taj način nudimo posebne sadržaje turistima.' – istaknuo je ministar Zmajlović povodom 65. rođendana Nacionalnog parka Paklenica.

Nacionalni park Paklenica proglašen je 19. listopada 1949. godine, a ove godine obilježit će 65. rođendan. Tim će povodom, u nedjelju 19. listopada, svim posjetiteljima biti omogućen slobodan ulaz u nacionalni park, a u Hotelu Alan, 17. listopada u Starigrad-Paklenici biti će predstavljen drugi broj časopisa 'Paklina', te će biti prezentirana nova geografska karta NP Paklenica koja je dovršena u suradnji s HGSS-om.

Osnovni razlog proglašenja nacionalnim parkom bila je zaštita najočuvanijeg i najvećeg šumskog kompleksa na području Dalmacije. NP Paklenica prostire se na površini od 95 km² na južnim obroncima Velebita, ispod najviših vrhova Svetog brda i Vaganskog vrha. Paklenica je dobila ime po smoli crnog bora tzv. 'paklini'.

Prepoznatljiva obilježja Nacionalnog parka Paklenica su autohtone šume crnog bora, nekoliko tipova bukovih šuma, i duboki kanjoni s potocima – bujičnjacima Velika i Mala Paklenica. Prostor Nacionalnog parka Paklenica karakterizira pojava površinskih tekućica koje su svoja korita i doline usjekle u karbonatnu podlogu. Doline Velike i Male Paklenice mjestimično prelaze u impresivne kanjone, a potoci Velike i Male Paklenice su uz to u svojim gornjim dijelovima jedine stalne tekućice na velebitskoj primorskoj padini.

Zahvaljujući bogatstvu i raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta, cijela planina Velebit je 1978. upisana u mrežu rezervata biosfere UNESCO-a.

Nacionalni park Paklenicu odlikuje veliko bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta, a osobito špiljske faune. Raznolikost živog svijeta uvjetovana je klimatskim karakteristikama ali i bogatom i raznolikom geološkom prošlosti.

Kako bi se dodatno podignuo turistički potencijal parka, realiziran je projekt uređenja nove pješačke staze uz istočnu stranu potoka Velika Paklenica. Ministarstvo je projekt financiralo sa 1.250.000 kuna a u pripremi je i projekt uređenja posjetiteljskog centra 'Paklenica' vrijedan oko 15 milijuna kuna, koji će do kraja 2014. godine biti prijavljen za financiranje iz EU fondova.

Realizacija ovih projekata u Nacionalnom parku Paklenica otvorit će mogućnosti za daljnji razvoj turističkih i pratećih djelatnosti na tom području. Kako bi se podigao razvojni potencijal parkova, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u posljednje je dvije godine za infrastrukturne projekte u zaštićenim područjima osiguralo preko 200 milijuna kuna, a u pripremi su projekti s kojima će se iznos podići na 800 milijuna kuna i koji će se sufinancirati iz EU fondova.



Stranica