Nabava robe i usluga za provedbu mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem koronavirusa

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/foto naslovna.jpeg

Sukladno Vladinoj Odluci o nabavi i korištenju robe strateških robnih zaliha u svrhu provedbe mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem COVID-19 virusa od 17. ožujka 2020. (link), Ravnateljstvo za robne zalihe Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja preuzelo je obvezu nabave robe i usluga potrebnih za provedbu mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem koronavirusa.

Odlukom je uspostavljen mehanizam nabave i isporuke robe i usluga u okviru kojega nalog i upute za nabavu Ravnateljstvu za robne zalihe daje Stožer civilne zaštite. Slijedom izvršene nabave, Stožer civilne zaštite naređuje Ravnateljstvu za robne zalihe isporuku nabavljene robe. Sve nabave koje je Ravnateljstvo za robne zalihe Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja izvršilo temeljem Vladine Odluke od 17. ožujka 2020. izvršene su u okvirima naloga koje je Stožer civilne zaštite uputio Ravnateljstvu za robne zalihe.
 
Nabava se vrši uz operativnu podršku i koordinaciju Ureda predsjednika Vlade i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Pekingu te u suradnji s Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, Državnim inspektoratom i Agencijom za lijekove i medicinske proizvode.
 
Imajući na umu potrebne količine, rokove i jamstva isporuke te kvalitetu robe, Hrvatska se u nabavi opreme za provedbu mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem koronavirusa usmjerila na izravnu suradnju s uglednim kineskim kompanijama CHINA MEHECO CO. i SINOPHARM CHONGQING MEDICAL DEVICE CO., i to slijedom političkog dogovora na najvišoj razini između predsjednika Vlade Plenkovića i kineskog premijera Lija. Ova izravna suradnja odvija se na preporuku kineske Vlade i Veleposlanstva Narodne Republike Kine u Zagrebu, pružajući Hrvatskoj, u danim okolnostima na globalnom tržištu, najveća realno moguća jamstva isporuke robe odgovarajuće kvalitete u odgovarajućim rokovima bez posrednika.
 
Dinamika zaključenja ugovora s tvrtkama CHINA MEHECO CO. i SINOPHARM CHONGQING MEDICAL DEVICE CO., dinamika isporuke robe iz Kine te intenzitet epidemije krajem ožujka i početkom travnja zahtijevali su i izvršenje određenog broja interventnih nabava po tada tržišnim cijenama na hrvatskom i drugim europskim tržištima, u mjeri u kojoj je to bilo moguće. Nabave su vršene žurnim postupkom, i to s tržišta koja su bila otvorena i od gospodarskih subjekata koji su u otežanim okolnostima ipak i dalje djelovali.
 
Pokretanje proizvodnje zaštitne opreme u Hrvatskoj od početka epidemije omogućilo je Ravnateljstvu za robne zalihe da se s vremenom na hrvatskom tržištu nabavljaju i veće količine zaštitne opreme, osobito nakon srpnja, a u tu svrhu je oglašena i posebna e-mail adresa zalihe@mingor.hr radi dostave ponuda za isporuku opreme i materijala za provedbu mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem koronavirusa.
 
Temeljem mogućnosti iz članka 42. Zakona o javnoj nabavi, ove nabave robe i usluga izuzete su od primjene Zakona o javnoj nabavi, a zbog zaštite bitnih sigurnosnih interesa Republike Hrvatske koji se ne mogu jamčiti s manje drastičnim mjerama. Zaštita života i zdravlja građana, a upravo se iz tih razloga nabavlja roba poput zaštitnih maski, odijela, naočala, rukavica, nazuvaka i dezinficijensa, svakako je bitan sigurnosni interes države. Izuzeće od primjene Zakona o javnoj nabavi određeno je kako se ostvarenje tog interesa ne bi ugrozilo, a što bi se vjerojatno dogodilo ako bi se nabave robe i usluga u ovim izvanrednim okolnostima, s kojima se ni Hrvatska, a niti druge države Europe i svijeta još nisu suočile, vršile po redovnim procedurama predviđenima propisima o javnoj nabavi, a koje imaju svoje posebne uvjete i rokove.
 
Kao što je vidljivo iz objavljenih detaljnih popisa zaključenih nabava robe i usluga, tržišne cijene su varirale, što je bio odraz odnosa ponude i potražnje u globalnom i hrvatskom okruženju, kao i velikih poremećaja koji su se u posljednjim mjesecima događali na tržištima robe i usluga potrebnih za borbu protiv epidemije koronavirusa.
 
Navedene okolnosti se odnose i na troškove avionskog prijevoza robe na izravnim letovima od Kine do Hrvatske. Ravnateljstvo za robne zalihe se za taj oblik prijevoza odlučilo imajući na umu žurne zahtjeve Stožera za civilnu zaštitu i akutne potrebe svih nadležnih tijela uključenih u suzbijanje epidemije u razdoblju od kraja ožujka do početka svibnja ove godine. Izravni letovi jamčili su Hrvatskoj brzu i sigurnu isporuku kupljene robe, osobito imajući na umu slučajeve gubitka i otimanja robe s kojima su se suočavale neke od europskih država koje su za isporuku robe koristile komercijalne linije s međuslijetanjima. Nakon što se situacija opskrbe stabilizirala, Ravnateljstvo za robne zalihe je odlučilo ostatak isporuka organizirati morskim putem, čime su ukupni prosječni troškovi prijevoza robe prepolovljeni.
 
Temeljem Vladine Odluke od 17. ožujka 2020., Ravnateljstvo za robne zalihe Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja je, do 28. veljače 2022. godine, uložilo 710,29 milijuna kuna u nabavu robe i usluga za provedbu mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem koronavirusa.
10. studenog 2020. potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Zaštita i očuvanje zdravstvenog sustava i javnog zdravlja nabavom medicinske i zaštitne opreme u borbi protiv COVID-19“ kojim je iz Europskog fonda za regionalni razvoj za potrebe ove nabave putem Ravnateljstva za robne zalihe Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja osigurano oko 370 milijuna kuna bespovratnih sredstava.
 
Nadležna ministarstva rade i na osiguravanju sufinanciranja preostalog iznosa uloženog u nabavu opreme za borbu protiv koronavirusa.
 
Popis izvršenih nabava zaštitne opreme, uređaja, testova te opreme za testiranje dostupan je ovdje.
 
Popis izvršenih nabava robe i usluga za opskrbu postrojbi Civilne zaštite dostupan je ovdje.
 
Popis izvršenih usluga prijevoza dostupan je ovdje.
 

 



Stranica