Na Svjetski dani zaštite okoliša državni tajnik Šiljeg i kanadski veleposlanik Maksymiuk u akciji pošumljavanja u PP Medvednica

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/59314b282866c.jpg

U ponedjeljak, 5. lipnja 2017., u Parku prirode Medvednica obilježava se Svjetski dan zaštite okoliša.

Od 10 do 12 sati Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, JU PP Medvednica, WWF i UNDP, u suradnji s Veleposlanstvom Kanade organiziraju akciju pošumljavanja zone Parka u blizini Medvedgrada.

Sedamdesetak volontera, uz pomoć djelatnika Hrvatskih šuma, zasaditi će tristo sadnica trešanja, hrasta i bukve, organizirat će se akcije čišćenja parka i pristupiti uklanjanju bagrema koji zbog svojih invazivnih svojstava, otežava rast i razvoj autohtonih vrsta.

U pošumljavanju će sudjelovati kanadski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Daniel Maksymiuk, državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg i ravnateljica JU PP Medvednica Snježana Malić-Limari, koji će u 10:30 sati dati izjave za medije.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda. Obilježavanjem se želi potaknuti građane na aktivno sudjelovanje u upravljanju održivim i kohezijskim razvojem i pojedinačno preuzimanje odgovornosti za očuvanje planete Zemlje te ukazati na značaj kolektivizma u podizanju svijesti o očuvanju prirode, bioraznolikosti  i klimatskim promjenama na globalnoj razini.

Ovogodišnja zemlja domaćin je Kanada, a tema Svjetskog dana zaštite okoliša je „Povežimo ljude s prirodom“ (Connecting People to Nature).

Proslavi Svjetskog dana zaštite okoliša, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu tradicionalno daje svoj doprinos izdavanjem prigodne brošure „Okoliš na dlanu“ koju će i ove godine predstaviti u PP Medvednica. 
 


*Upute za dolazak do lokacije:
Na lokaciju za pošumljavanje kreće se standardnim putem prema Medvedgradu (Gornji Lukšić – Himper). Lokacija je s lijeve strane, na samome zavoju s kojeg se vidi Medvedgrad.
Na toj su lokaciji predviđene i izjave u 10:30 sati.
Kako bi što lakše došli do lokacije, JU PP Medvednica će osigurati i djelatnika Parka koji će na pristupnoj cesti usmjeravati sve sudionike i medije.



Stranica