Na Svjetski dan voda u Osijeku pušteno u rad postrojenje kojim će se riješiti problem arsena u vodi

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Osijek1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Svjetski dan voda obilježen je danas u Osijeku puštanjem u rad postrojenja za dvostupanjsku filtraciju kojim će se smanjiti količina arsena u prerađenoj vodi i svesti na razinu propisanu EU standardima.
 
Postrojenje je izgrađeno u sklopu EU projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture grada Osijeka“ koji je ukupno vrijedan 250.849.670 kuna, a sufinanciran je bespovratnim EU sredstvima u iznosu od 146.679.832 kuna.
 
Naime, za šire područje Panonskog bazena, u koje pripada i područje istočne Slavonije u Hrvatskoj, karakteristična je pojava arsena u podzemnim vodama, pa tako i vodama koje se koriste za javnu vodoopskrbu. Iako prisutnost arsena nije antropogenog porijekla nego geološkog i evidentna je već dugi niz godina, radi osiguranja zdravstvene ispravnosti vode koju koristi stanovništvo na tom području, bilo je potrebno prirodni arsen u pitkoj vodi spustiti ispod 10 mikrograma/l što je standard za pitke vode u EU.
 
„Puštanjem u rad ovog postrojenja dokazujemo da nam je zdravlje stanovništva na prvom mjestu te da u skladu s motom ovogodišnjeg Svjetskog dana voda „Cijenite vodu“ i mi cijenimo naše izvore vode kao najveće vrednote i prirodno bogatstvo bez kojih se ne može zamisliti život i razvoj naše domovine“, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić dodavši kako ovaj projekt dokazuje da je ponekad potrebna pomoć tehnologije kako bi voda zahvaćena iz prirodnih ležišta bila u potpunosti sigurna za zdravlje naših građana.
 
Ministar je naglasio kako je riječ o velikom napretku u ispunjenju najstrožih kriterija zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju.
 
Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka od kada je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine predloženo njegovo obilježavanje. Ovogodišnja tema obilježavanja je „Cijenite vodu“ te se potiče rasprava na temu što voda znači za svakog pojedinca, ovisno o njegovim interesima, po čemu je voda važna za dom i obitelj, posao, kulturni život, opću dobrobit i okoliš.
 
Ovo pitanje posebno je važno budući da je voda danas više nego ikada pod pritiskom i u kvalitativnom i u kvantitativnom smislu zbog porasta svjetske populacije, njezinog korištenja vezanog za energetiku, poljoprivredu i industriju. Zbog sve prisutnijih klimatskih promjena vodne resurse je potrebno posebno štititi od onečišćenja.
 
Zaštita voda je naš strateški interes, ali i komparativna prednost i moramo neprestano voditi računa o njenom očuvanju i racionalnoj uporabi kako bismo mogli zadovoljiti sve potrebe.

Stranica