Na Plitvičkim jezerima održana konferencija CroEnergo

Slika /slike/Vijesti/2022/IMG-20220506-WA0000.jpg
Na Plitvičkim Jezerima, u organizaciji tvrtke SixSigma te u suorganizaciji Hrvatske akademske zajednice i Ličko-senjske županije, pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Hrvatske udruge za vodik, održana je konferencija pod nazivom „CroEnergo“.

Teme o kojima se raspravljalo na konferenciji su energetski razvoj u Hrvatskoj i vizija hrvatskih pametnih gradova, posebno u kontekstu Europskog zelenog kontinenta.
Prisutne je uvodno pozdravio župan Ličko-senjske županije Ernest Petry koji je istaknuo da Ličko-senjska županija ima natprosječno velike resurse za ubrzanu energetsku tranziciju te da se uz već postojeće korištenje hidropotencijala uz dodatno korištenje energije vjetra, sunca i biomase, mogu stvoriti preduvjeti energetske održivosti.

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić naglasio je da je obnovljiva energija, posebno električna, glavni put i strategija Hrvatske, te da je taj cilj dostižan. Hrvatska mora proizvoditi i izvoziti električnu energiju te je dodatno naglasio da je Ministarstvo spremno poduprijeti svaku dobru, kvalitetnu i inovativnu ideju u smjeru obnovljivih izvora energije. Državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić istaknuo je da će se s više od 30% sredstava kohezijske politike snažno poduprijeti zelena tranzicija gospodarstva i društva u cjelini, u čemu će gradovi imati važnu ulogu, a pametnim upravljanjem i ulaganjem može se najviše doprinijeti tranziciji.
 
Uz izlaganje državnog tajnika Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ive Milatića, predavanje je održao i prof. emer. dr. sc. Frano Barbir, predsjednik Hrvatske udruge za vodik.
 
Na konferenciji su svoja iskustva razmijenili donosioci odluka i predstavnici industrije, pa su u tom kontekstu predstavljena inovativna energetska rješenja uspješnih hrvatskih tvrtki.
 
U završnom dijelu konferencije održana je panel-rasprava o hrvatskim razvojnim energetskim projektima te laboratorij ideja o pametnim gradovima. Na njemu su sudjelovali Šime Erlić, državni tajnik u MRRFEU, Maja Pokrovac, direktorica Obnovljivih izvora energije Hrvatska, Dražen Jakšić, glavni izvršni direktor Energetskog instituta Hrvoje Požar, Ivo Čović, predsjednik Udruge obnovljivih izvora energije Energetika i zaštita okoliša pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Mladen Ilijević, voditelj Službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) i Božo Cicvarić, konzultant za održive tehnologije u tvrtki Dyvolve.

Stranica