Mobilnim reciklažnim dvorištem Jastrebarsko unaprijedilo sustav gospodarenja otpadom

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/556d884e5d4b2.jpg

"Jastrebarsko je dobar primjer kako treba gospodariti otpadom. Građanima je omogućeno razdvajanje otpada od kućnog praga, uspostavljeni su zeleni otoci, izgrađeno reciklažno dvorište. Da bi građani razdvajali otpad, nije dovoljno samo osigurati spremnike. Jednako važno jest da im oni budu dostupni, a pritom veliku ulogu imaju mobilna reciklažna dvorišta poput ovoga koje je nabavilo Jastrebarsko. To i jest glavni smisao novog sustava, da gospodarimo korisnim sirovinama koje se mogu ponovno upotrijebiti, oporabiti, nastaviti koristiti u industriji i da umjesto 360 odlagališta diljem Hrvatske imamo 13 centara za gospodarenje otpadom" - rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas u Jastrebarskom.

Grad Jastrebarsko nadogradio je sustav gospodarenja otpadom nabavom mobilnog reciklažnog dvorišta koje je danas prezentirano. Mobilno reciklažno dvorište nabavljeno je kako bi se odvojeno odlaganje svih vrsta otpada na jednostavniji način omogućilo stanovnicima prigradskih naselja.

Vrijedno je nešto više od 170.000 kuna, a Fond za zaštitu okoliša i prirode sufinancirao ga je sa 66.000 kuna.

"Ovim smo željeli omogućiti svakom našem sugrađaninu da u svom naselju, skoro pa u svom dvorištu, može odložiti i ujedno i sortirati otpad. Ponosni smo na činjenicu da u vrlo dobroj suradnji sa sugrađanima doprinosimo očuvanju budućnosti jaskanskog okoliša te da ga očuvanoga predamo u nasljeđe našoj djeci" - istaknuo je gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.

Jastrebarsko je među prvim gradovima koji su na svom području uveli primarnu selekciju. Građanima je od kućnog praga omogućeno odvojeno odlaganje papira i plastike. Izgrađeno je reciklažno dvorište u kojemu se besplatno mogu odložiti sve vrste otpada, na području grada nalazi se 31 lokacija zelenih otoka, a sada je nabavljeno i mobilno reciklažno dvorište.

Ministar Zmajlović naglasio je da su u posljednje tri godine u Hrvatskoj učinjeni veliki pomaci na uvođenju cjelovitog sustava gospodarenja otpadom. Gradovi i općine nabavili su komunalne opreme u vrijednosti od preko pola milijarde kuna, pokrenule su se sanacije odlagališta, a umjesto 360 odlagališta u Hrvatskoj će ukupno biti 13 centara za gospodarenje otpadom vrijednih gotovo 5 milijardi kuna, a za čiju je gradnju 90% sredstava osigurano u EU fondovima i nacionalnom Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Umjesto zbrinjavanja, odnosno bacanja otpada po odlagalištima, konačno se počinje gospodariti otpadom i vrijednim sirovinama koje su u njemu sadržane. Time čuvamo okoliš i omogućavamo udvostručenje radnih mjesta u sektoru gospodarenja otpadom u kratkom roku, sa 6.000 na 12.000.

Ministar Zmajlović danas je u Jastrebarskom sudjelovao i na podizanju Zelene zastave u vrtiću Radost. O važnosti čuvanja okoliša uči se od najmlađe dobi te je zbog svog edukativnog ekološkog programa vrtić Radost dobio status Međunarodne eko-škole i Zelenu zastavu sa znakom Eko-škole.

Djeca u svim odgojnim skupinama svakodnevno razvrstavaju otpad i uče se važnosti recikliranja, organiziraju se akcije sakupljanja papira, sakupljanja iskorištenih baterija i tonera za printere, a organiziraju se i eko kvizovi, eko patrole i slični događaji.

 



Stranica