Ministru Horvatu u Kutini predstavljen projekt izgradnje i opremanja Industrijsko-logističke zone

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/Grad Kutina naslovna.JPG
Na poziv gradonačelnika Grada Kutine Zlatka Babića, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat posjetio je Kutinu, gdje mu je predstavljen projekt izgradnje i opremanja Industrijsko-logističke zone.

Grad Kutina gospodarski je grad i živi s gospodarstvom, a s novom Industrijsko-logističkom zonom, površine 75 hektara na južnom ulazu u grad u neposrednoj blizini autoceste, u Kutini se otvaraju nove perspektive razvoja gospodarstva. „Uz opremljenost komunalnom infrastrukturom, ovom prigodom htjeli smo upoznati ministra s našom Zonom te svim mogućnostima koje Grad Kutina nudi potencijalnim ulagačima, kako bi iz prve ruke mogao čuti i uvjeriti se u sve prednosti i kapacitete naše Industrijsko-logističke zone“, rekao je tom prilikom gradonačelnik Kutine Babić.

Ministarstvo stvara okvir i temelje, a lokalna zajednica ima brojne mogućnosti za proaktivan pristup prema privlačenju novih investicija

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u novoj EU financijskoj perspektivi od 2021. godina planira raspisivanje novog natječaja kojim bi se sufinancirala izgradnja i opremanje poslovnih zona komunalnom infrastrukturom. „Živimo u svijetu globalne konkurentnosti u kojem investitore najviše zanimaju kvalitetna infrastruktura, radna snaga te pogodnosti koje im se nude na određenom području. Upravo zato mi s razine Ministarstva inzistiramo na stvaranju dobrog temelja i okvira kroz projekte kojima potičemo srednje strukovno obrazovanje te sufinanciramo opremanje poduzetničkih zona“, napomenuo je ministar Horvat istaknuvši kako i lokalna samouprava pritom ima vrlo važnu ulogu jer i ona sama ima određene ovlasti te alate pomoću kojih može privlačiti potencijalne ulagače.

Priča o Industrijsko-logističkoj zoni u Kutini započela je prije 7 godina. Od 2013. godine do danas riješeni su imovinsko-pravni odnosi nad zemljištem obuhvaćenim zonom te je izgrađeno 1,2 km buduće južne obilaznice, čime je omogućen pristup zoni za koju se radi na omogućavanju komunalne infrastrukture. Zbog njene velike površine, dobrog prometnog položaja te blizine magistralnog vodovoda, plinovoda i dalekovoda, ministar i gradonačelnik složili su se kako ovdje postoji veliki investicijski potencijal.

Štoviše, gradonačelnik Babić je izvijestio ministra kako su pojedini investitori već iskazali interes za gradnju u Industrijsko-logističkoj zoni. Dodao je i kako su u tijeku izmjene GUP-a, s obzirom da su u dosadašnjem postojala određena ograničenja koja su sprječavala gradnju proizvodnih postrojenja.
Što se tiče opremanja Industrijsko-logističke zone komunalnom infrastrukturom, mi se trenutno nalazimo u fazi pripreme projektne dokumentacije. Već smo dogovorili deset projekata čija je vrijednost izrade potrebne projektne dokumentacije oko 450 tisuća kuna. Ono čemu ćemo prvo pristupiti su lokalne ceste koje se nalaze između pojedinih parcela te buduće zone, a imamo sveukupno 75 hektara raspoređeno na sedam parcela“, objasnio je gradonačelnik.

IZVOR: Grad Kutina

Stranica