Ministri Zmajlović i Židan obišli novouređene posjetiteljske centre u NP Risnjak i održali sastanak o suradnji Hrvatske i Slovenije

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/548afd3feda17.jpg

'Danas smo ovdje povodom dviju značajnih investicija u Nacionalnom parku Risnjak vrijednih 3 milijuna kuna. To su izgradnja posjetiteljskih centara 'Rodna kuća rijeke Kupe' ovdje u Kuparima i 'Goranska kuća znanja' u Razlogama. Ovim projektima podižemo turistički potencijal zaštićenih područja i omogućavamo da parkovi postanu generatori razvoja ne samo kraja u kojemu se nalaze nego i šire regije.' – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koji je danas sa slovenskim ministrom za poljoprivredu i okoliš Dejanom Židanom posjetio Nacionalni park Risnjak.

Ministar Zmajlović i slovenski ministar Židan sa suradnicima nakon obilaska posjetiteljskih centara održali su i radni sastanak o zajedničkim temama vezanima uz zaštitu okoliša. Ministar Zmajlović rekao je tom prigodom da je prirodna granica Kupe koja je razdvajala dvije države ulaskom u EU postala poveznica, a centri će omogućiti kvalitetniji doživljaj parka svim posjetiteljima među kojima su svakako i izletnici iz Slovenije.

Ministar Židan istaknuo je dobru suradnju između dvaju ministarstava skrenuvši pažnju na ulazak Hrvatske u Europsku uniju koji je donio nove mogućnosti za suradnju. Naglasio je važnost zaštićenih područja, posebno nacionalnih parkova i parkova prirode.

'Oni su nešto posebno, u njima ljudi uče ono što je priroda, kako raditi s prirodom i štititi ju. Našu djecu moramo naučiti kako raditi s prirodom za dobrobit našim potomcima.' - rekao je ministar Židan.

Ovi posjetiteljski centri, zajedno sa informacijskim centrom u Hrvatskom, čine glavnu infrastrukturu za prihvat, educiranje i informiranje posjetitelja na poučnoj stazi 'Dolina rijeke Kupe'.

Prihvatno-interpretacijski centar 'Rodna kuća rijeke Kupe' smješten je u tipičnoj goranskoj katnici uz samu rijeku Kupu, u zaseoku Gornji Kupari. Edukacijsko-interpretacijski centar 'Goranska kuća znanja' uređen je u nekadašnjoj seoskoj školi u selu Razloge.

Za realizaciju ovih projekata ministarstvo je osiguralo nešto više od 3 milijuna kuna kroz 'Projekt integracije u EU Natura 2000'.

Svi građevinski radovi su dovršeni, a do otvaranja centara posjetiteljima preostaje još unutarnje opremanje objekata za što je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao 920 tisuća kuna.

Nacionalni park Risnjak radi i na pripremi dokumentacije za projekt 'Volonterski centar s info-punktom u Crnom Lugu' čije se uređenje planira u objektu bivše škole u Crnom Lugu, a projekt će se aplicirati za financiranje iz europskih fondova.

U budućem volonterskom centru bit će uređeni prostori za učionice, radionice, smještajni kapacitete po hostelskom principu za 45 osoba i prateći sadržaje. U centru će se moći organizirati škole u prirodi, volonterske akcije i slični sadržaji što će dodatno obogatiti ponudu NP Risnjak.

'Posljednje desetljeće se nikada nije toliko ulagalo u zaštićena područja kao što je slučaj zadnjih par godina. U narednom razdoblju ulaganja će biti još veća. Planirane investicije u sva zaštićena područja i upravljanje prirodnim vrijednostima u sklopu uspostave ekološke mreže Natura 2000 iz strukturnih fondova EU-a iznose 800 milijuna kuna. Njihova provedba obilježit će cijelu ovu, ali i narednih nekoliko godina.' – istaknuo je ministar Zmajlović.

Nakon obilaska posjetiteljskih centara i prezentacije planova za daljnja ulaganja, ministri Zmajlović i Židan razgovarali su o zajedničkim temama i projektima iz područja zaštite okoliša na kojima hrvatsko i slovensko ministarstvo uspješno surađuju već dvije godine.

Istaknuvši da okoliš ne poznaje granice i da je stoga suradnja iznimno važna, ministar Zmajlović rekao je da su Hrvatska i Slovenija u europskom vrhu po prirodnoj raznolikosti te je izazov tako dobro stanje očuvati i unaprijediti. Stoga je bitna razmjena iskustava i provedba zajedničkih projekata. Ministri su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom suradnjom koja će se nastaviti i dalje i to sa posebnim naglascima na upravljanje zaštićenim područjima, EU projekte te gospodarenje otpadom.



Stranica