Ministri Horvat i Počivalšek o gospodarskoj suradnji Hrvatske i Slovenije nakon koronakrize

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/fotke javnost/Horvat_Počivalšek (1).JPG
Ministri gospodarstva Republike Hrvatske i Republike Slovenije Darko Horvat i Zdravko Počivalšek susreli su se ove srijede na mostu u Murskom Središću te održali radni sastanak na kojem su razgovarali o gospodarskoj suradnji dviju zemalja nakon krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, zatim o boljem prometnom povezivanju izgradnjom novog mosta na rijeci Muri i prateće zaobilaznice, a dotaknuli su se i pitanja vezanih uz predsjedanje Vijećem EU.

Domaćin sastanka bio je gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, uz kojeg je bio i potpredsjednik Gradskog vijeća Kristijan Antolović. „Gospodarstva naših dviju država već tradicionalno dobro surađuju, što i ne čudi s obzirom da smo jedni drugima među pet najjačih trgovinskih partnera, a namjera nam je tu suradnju što brže vratiti na razinu prije pojave koronavirusa“, istaknuo je nakon sastanka ministar Darko Horvat.

Dodao je također kako je ova pandemijska prijetnja natjerala obje zemlje na još jaču suradnju i u segmentu zajedničkog europskog tržišta. „Vezano uz aktualno predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije te skorašnje predsjedanje Republike Slovenije, složili smo se kako je izuzetno važno pronaći povoljne izvore financiranja za transformaciju europskih industrija do 2050. kao klimatski neutralnih industrija“, zaključio je Horvat.

Trgovinska razmjena dviju zemalja lani premašila iznos od 6 milijardi eura

Slovenski ministar Počivalšek podsjetio je kako je prošle godine zabilježena rekordna trgovinska razmjena između Hrvatske i Slovenije, čija vrijednost je premašila 6 milijardi eura. "Moramo biti ponosni da smo koronakrizu u zdravstvenom smislu svladali bolje nego države koje su naprednije i gospodarski razvijenije od nas. To mi daje nadu da ćemo negativne ovogodišnje trendove brzo pretvoriti u pozitivne brojke. A one će biti bolje ako ćemo i mi bolje surađivati", kazao je Počivalšek.

Slovenski je ministar rekao i da je prvi korak u otvaranju granica napravljen omogućavanjem prelaska granice za vlasnike nekretnina i plovila, a od 1. lipnja očekuje i potpuno otvaranje granice za turiste.

Tema sastanka je bila i izgradnja novog mosta na Muri i zaobilaznice Murskog Središća, koja bi najsjeverniji hrvatski grad rasteretila kamionskog prometa u centru grada. Ministar Horvat je rekao da je određivanje spojnih točaka potrebno za izradu projektne dokumentacije novog mosta i nove zaobilaznice koja će i putnički i teretni promet izmjestiti iz centra Murskog Središća i približiti ga autocesti kod Čakovca.

Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak naglasio je da ta prometnica nije važna samo gradu, već da će povezati slovensku autocestu od Graza preko Maribora prema Budimpešti te hrvatsku koja od mađarske granice kod Goričana ide prema Zagrebu i dalje prema Rijeci i Splitu.

Izvori: Hina

Stranica