Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta potiče strukovno obrazovanje i promovira važnost obrtničkih zanimanja

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/IMG_0736.JPG

Pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, kao izaslanica Predsjednika Vlade RH, sudjelovala je na svečanom otvaranju 4. Zagrebačkog obrtničkog sajma koji se ove godine održava na Zagrebačkom Velesajmu od 3. do 5. travnja.  Zagrebački obrtnički sajam organizira Obrtnička komora Zagreb u suorganizaciji Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Zagrebačkog Velesajma.

Na svečanom otvorenju su uz pomoćnicu Mandac, prisustvovali i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić te mnogi drugi.

Pomoćnica ministra Mandac kazala je kako je „Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta izuzetno svjesno svih izazova koji se danas stavljaju pred mlade ljude, osobito učenike koji se tek spremaju izabrati svoj poziv. Zajednički je cilj svih nas pomoći im odabrati zanimanje u kojem će moći ostvariti svoje kreativne potencijale, steći iskustvo i znanje koje će im omogućiti ostvarivanje  uspješne poslovne karijere.“

Tom prilikom pomoćnica Mandac naglasila je i kako „Ministarstvo već treću godinu zaredom kao doprinos provedbi  mjera iz Programa Vlade za usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, provodi projekt „Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja“ vrijedan 67,8 milijuna kuna.“ Temeljem ovog Projekta provode se aktivnosti vezane uz stipendiranje učenika koji se obrazuju u deficitarnim obrtničkim zanimanjima te za poticanje gospodarskih subjekata za primanje učenika na naukovanje financirane iz EU fondova. Također, napomenula je kako je veliki iskorak napravljen  dolaskom Vlade premijera Andreja Plenkovića koja je uspostavila model po kojem se učeničke stipendije osiguravaju iz Europskog socijalnog fonda te se stipendira veliki broj učenika.

 „Iako smo svjesni da na odluku o izboru zanimanja ne  utječu samo stipendije, sigurna sam da  će i ova mjera, između svih ostalih koje Vlada Republike Hrvatske poduzima kako bi olakšala poslovanje poduzetnika te stvorila temelje za novo, modernije i digitalizirano vrijeme u kojem je biti poduzetnik prije svega čast, mogu pridonijeti odluci mladih da krenu u svijet obrtništva i poduzetništva“ istaknula je još jednom Mandac.  Zaključila je kako se uspješnim obrtnikom i majstorom ne može postati bez dobrog učitelja, a učenici u obrtničkim školama imaju sreću da ih uče učitelji koji su to postali upravo zato što su u svojim profesijama izuzetni te su to svi oni obrtnici i majstori koji učenike primaju na naukovanje i prenose im svoja znanja i vještine nužne za obavljanje njihovog budućeg zanimanja.

Zagrebački obrtnički sajam okuplja brojne obrtnike s područja Zagreba i Zagrebačke županije te učenike srednjih strukovnih škola kako bi promovirali obrtnička zanimanja te prikazali nove dosege u proizvodnji i uslugama u obrtništvu.

Stranica