Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta nagradilo učeničke radove na temu održive potrošnje

Slika /arhiva_gospodarstvo/dokumenti/Potrošači naslovna.JPG

Pitanje održivosti danas je jedna od najvažnijih tema kada se govori o budućnosti i daljnjem smjeru razvoja gospodarstva. U tom smislu, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnju s Ministarstvom znanosti i obrazovanja u veljači ove godine raspisalo je nagradni Natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola, pod nazivom „Kako postati zeleni potrošač?“.

 

Namjera Natječaja bila je potaknuti učenike na razmišljanje o tome kako promijeniti način potrošnje tako da se prednost daje proizvodima proizvedenim na održivi način, odnosno onima koji su dobiveni uporabom manje količine resursa i smanjenjem negativnih učinaka na okoliš. „Bili smo vrlo ugodno iznenađeni brojem i kvalitetom pristiglih radova koji su odisali kreativnošću i inovativnošću, dakle odlikama koje su u današnjem svijetu posebno cijenjene i koje smatramo da treba naročito poticati“, istaknula je državna tajnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman prilikom današnje svečane dodjele nagrada koje su uručene pobjednicima na samom Natječaju.

Kako je istaknuto, odazvalo se ukupno 86 škola, što ukazuje kako je tema održive potrošnje aktualna među mladima, čime u prilog idu i kreativne i originalne ideje prezentirane putem učeničkih radova. Učenici su pomoću prezentacija prikazali što za njih znači zelena potrošnja, kako postati zeleni potrošač, a predstavili su i prijedloge što bi oni učinili u svojim školama i gradovima kako bi potaknuli zelenu potrošnju. „Nadam se da će se neke od ovih ideja pretočiti u djelo ili konkretne proizvode i doista mi je drago vidjeti koliko su naši mladi osviješteni po pitanju zaštite okoliša“, rekla je državna tajnica Mikuš Žigman.

 

Najbolji radovi učenika nagrađeni novim pametnim klupama za njihovu školu

 

Sama svečanost dodjele nagrada prvotno je bila zamišljena kao dio velikog obilježavanja Svjetskog dana prava potrošača, koji se tradicionalno održava svake godine 15. ožujka. Međutim, slijedom okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, ova je dodjela održana danas u prostorima Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

 

Samoj svečanosti pridružio se i državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, koji je tom prilikom naglasio kako možemo biti ponosni na činjenicu da mladi ljudi već sad odgovorno promišljaju o zelenim rješenjima u svim segmentima života. „Samo vlastitim primjerom, bilo kroz zelenu potrošnju, smanjenje nastanka otpada ili ponovnu upotrebu možemo doprinijeti zaštiti okoliša. Zato su današnji primjeri sjajan pokazatelj koliko su edukacija, kreativnost i inovativnost bitni na putu održivosti, a to je put kojim Hrvatska ide“, napomenuo je državni tajnik Šiljeg.

 

Prilikom dodjele nagrade zamjenik predsjednika Upravnog vijeća HANFA-e Jurica Jednačak istaknuo je kako zelena, održiva potrošnja obuhvaća brojne pojmove u svim segmentima svakodnevnog života – od tehnologije, transporta do poljoprivrede. „Područje na koje HANFA želi ukazati jesti održivo financiranje, odnosno nužnost financijske pismenosti i edukacije o „zelenim financijama“. Važno je da građani i u području financija, prilikom i štednje i ulaganja, biraju one proizvode, poduzeća i investicije koji potiču tijekove kapitala prema zelenim i održivim ulaganjima.“ Također je istaknuo važnost edukacije u čemu će građanima pomoć i nova internetska stranica HANFA-e, „Novac za sutra“, koja je namijenjena svima onima koji se žele educirati i odgovorno razmišljati o novcu.

 

Nakon provedenog natječajnog postupka i vrednovanja radova, donesena je Odluka o dodjeli nagrada za učenike osnovnih i srednjih škola na zadanu temu, a odabrana su tri najbolja rada koja dobivaju po jednu vrijednu nagradu - novu pametnu klupu.  Nagrade su u ime svojih škola primili ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, ravnateljica Osnovne škole Stjepan Benceković Horvati Tatjana Bračun Haddad i pedagoginja Centra za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“ Zagreb Nina Šimunović.

 

Osim već navedenih nagrada, zahvalnice za prijavu i sudjelovanje na samom natječaju primili su predstavnici Osnovne škole Gradac, VII. Gimnazije Zagreb, Ekonomske škole Požega, Srednje škole Bedekovčina, Osnovne škole Alojzija Stepinca - Zagreb, Trgovačke škole Zagreb, Osnovne škole Antuna Augustinčića – Zaprešić, Srednje strukovne škole Velika Gorica, Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju, Športske gimnazije Zagreb, Osnovne škole Budrovci i Srednje škole Novska.



Stranica