Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja organizira promatranje ptica na jezeru Bundek povodom Svjetskog dana ptica selica

Slika /slike/Vijesti/2021/Ptica.jpg
Povodom Svjetskog dana ptica selica Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja za zainteresirane građane organizira promatranje ptica u petak, 7. svibnja, na jezeru Bundek.
 
Promatranje će se organizirati u dvije grupe, od 7:00 do 8:30 te od 9:00 do 10:30 sati. Grupe će voditi stručnjaci ornitolozi iz Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Pridružite se jednoj od grupa u kojima će se prošetati oko jezera, promatrati i slušati ptice, nastojati izbrojati što više selica te odgovoriti na brojna zanimljiva pitanja.
 
Okupljanje je u 7:00 i 9:00 sati kod ljetne pozornice Bundek. Zbog aktivnih epidemioloških mjera o ograničavanju okupljanja, grupe su ograničene na 25 ljudi.

Prijaviti se može ispunjavanjem obrasca koji će biti dostupan dok se grupe ne popune.
 
Svi su dobrodošli neovisno o dobi i predznanju. Sudionicima preporučujemo nošenje dalekozora, a u slučaju potrebe bit će dostupno nekoliko dodatnih za korištenje. Savjetujemo obuću i odjeću za šetnju prirodom, u skladu s vremenskim uvjetima. Promatranje ptica će se održati i u slučaju kiše.
 
Radi podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa, Svjetski dan ptica selica obilježava se od 2006. godine svakog drugog vikenda u svibnju. Inicijativa za obilježavanje pokrenuta je pod pokroviteljstvom međunarodnog Sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA) i Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (Bonska konvencija).
 
Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana ptica selica je "Pjevaj, leti, vini se - poput ptice!"

Foto: Davor Krnjeta

 

Stranica