Ministar Zmajlović u zaštićenom području Kamačnik podignuo zastavu Natura 2000

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/54886359b9763.JPG

'Podizanje zastave Natura 2000 u Kamačniku vrijedno je priznanje za prirodno bogatstvo i bioraznolikost ovog zaštićenog područja. To što se nalazi unutar ekološke mreže Natura 2000 daje dodatni potencijal za razvoj. I to održivi razvoj koji se temelji na suživotu čovjeka i prirode. Kolike su koristi od ekološke mreže Natura 2000 govori podatak Europske komisije da područja pod mrežom Natura 2000 u Europskoj uniji donose između 50 i 85 milijardi eura godišnje samo od turizma.' - rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas u Kamačniku povodom podizanja zastave Natura 2000 u tom zaštićenom području.

Značajni krajobraz Kamačnik dio je europske ekološke mreže Natura 2000. Podizanjem zastave s logom Natura 2000, koju je Javna ustanova "Priroda" koja upravlja zaštićenim područjima u Primorsko-goranskoj županiji dobila od Europske komisije, želi se skrenuti pozornost posjetitelja na njegovu vrijednost.

Zastavu je podignuo ministar okoliša Mihael Zmajlović, u nazočnosti Sonje Šišić, ravnateljice JU 'Priroda', i gradonačelnika Vrbovskog Dražena Mufića.

U značajnom krajobrazu Kamačnik posjetitelji mogu uživati u raznovrsnim prirodnim ljepotama, brzacima i slapićima, čistoj vodi, šumama, te bogatoj flori i fauni. Kamačnik je i stanište brojnih ugroženih i rijetkih vrsta poput tise, širokolisne veprine, lovorastog likovca, endemskog podzemnog račića, pjegavog daždevnjaka, velikih zvijeri.

'Značajni krajobraz Kamačnik danas je primjer zaštićenog područja u kojemu je stvorena sinergija zaštite prirode i njegove valorizacije u turističke, rekreativne i edukativne svrhe. Na žalost, Kamačnik je tijekom ove zime teško stradao u okovima ledenog nevremena. Turistička infrastruktura je gotovo u potpunosti obnovljena, a na uklanjanju izvaljenih stabala iz samog potoka preostalo je još posla. Međutim, i danas smo se uvjerili da Kamačnik i ovako ranjen svakog posjetitelja osvaja svojom veličanstvenom ljepotom.' - rekla je Sonja Šišić, ravnateljica JU 'Priroda'.

Europskom ekološkom mrežom Natura 2000 obuhvaćeno je 36% kopnenog područja Hrvatske te 75% kopnenog područja Primorsko-goranske županije, što ovu županiju čini jednim od biološki najvrjednijih područja Hrvatske.

Ministar Zmajlović istaknuo je da ekološka mreža Natura 2000 donosi brojne koristi i otvara mogućnost za razvoj zaštićenih područja, ali održivi razvoj koji se temelji na suživotu čovjeka i prirode.

Cilj je, istaknuo je ministar, zaštititi i očuvati prirodne vrijednosti, uz istovremeno omogućavanje, na primjer, razvoja zelenih oblika gospodarstva, turističkih i pratećih sadržaja, rekreacijskog turizma, obiteljskih gospodarstava, ekoturizma, kao i svih ostalih djelatnosti koje privlače i zadržavaju goste.



Stranica