Ministar Zmajlović u Splitu o bespovratnim sredstvima za građane i turistički sektor

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/54d4ceecb62d4.JPG

'Projekti energetske učinkovitosti važni su zato što donose višestruku korist. Za građane to znači bolji standard jer će imati manju potrošnju energije, a time i manje troškove režija. Istovremeno, čuvamo okoliš te osiguravamo posao domaćim tvrtkama i obrtnicima. Ove godine osigurali smo 600 milijuna kuna za sufinanciranje projekata. Bespovratna sredstva mogu se dobiti za projekte energetske obnove obiteljskih kuća, višestambenih zgrada, kupnju energetski učinkovitih kućanskih uređaja ili električnih i hibridnih vozila. Pokrenuli smo i novi program sufinanciranja obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru. Kroz taj program hoteli, kampovi, ali i privatni iznajmljivači apartmana mogu dobiti sredstva za, primjerice, solare, kotlove na biomasu, dizalice topline' – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas u Splitu.

Ministar Zmajlović i Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, predstavili su predstavnicima lokalne samouprave i građanima projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša za čije je sufinanciranje u 2015. godini osigurano 600 milijuna kuna.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost projekte će sufinancirati sa 40 do 80% bespovratnih sredstava. Najveći iznos od 80% bespovratnih sredstava dodjeljuje se za projekte na područjima posebne državne skrbi ili na prvoj skupini otoka. Radi se, među ostalim, o projektima energetske obnove obiteljskih kuća, višestambenih zgrada, komercijalnih objekata, poticajima za kupnju energetski učinkovitih kućanskih uređaja te sufinanciranja kupnje hibridnih i električnih vozila.

Ministar Zmajlović posebno je istaknuo projekte namijenjene direktno građanima, među kojima je najznačajniji program obnove obiteljskih kuća. Ove godine mijenja se natječajna procedura kako bi se realizaciju projekata energetske obnove obiteljskih kuća učinilo učinkovitijom, jednostavnijom i bržom, kako bi svi građani, neovisno o tome jesu li se njihovi općine i gradovi prijavili na javni poziv Fonda, mogli ostvariti bespovratna sredstva te da bi se smanjili troškovi dokumentacije.

Prijave će od ove godine umjesto preko jedinica lokalne samouprave ići direktno u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te će se na njega moći prijaviti građani iz svih dijelova Hrvatskei bespovratna sredstva moći dobiti po jednakim i transparentnim kriterijima i uz jednaku, transparentnu proceduru. Natječaj za obnovu obiteljskih kuća ići će početkom ožujka.

U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurana su sredstava za sufinanciranje i do 10.000 projekata energetske obnove obiteljskih kuća. Usporedbe radi, u 2014. godini bila su osigurana sredstva za energetsku obnovu 6.000 obiteljskih kuća, a sklopljeno je tek nešto više od 1.500 ugovora. Ta slaba realizacija, uz nejednake kriterije i visoke troškove dokumentacije, ujedno je i jedan od tri glavna razloga zašto od ove godine Fond direktno preuzima prijave građana.

Nastavlja se i program sufinanciranja energetske obnove višestambenih zgrada, a novost su natječaji za energetsku obnovu komercijalnih zgrada među kojima su, na primjer, uredske zgrade, banke, trgovine, skladišta, industrijski pogoni, hoteli, restorani i sl.

Pokrenut je i program sufinanciranja projekata obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru. Fond je raspisao javni poziv na koji se mogu javiti hoteli, kampovi ali i privatni iznajmljivači apartmana i dobiti bespovratna sredstva za, na primjer, solare, kotlove na biomasu, dizalice topline. Poziv će biti otvoren cijelu godinu ili do iskorištenja raspoloživih sredstava.

Novost za građane ove godine je i pokretanje novog programa sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja za građane, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. Radi se o visoko energetski učinkovitim uređajima čija je cijena u nabavi nešto veća, ali se tijekom vremena korištenja ostvaruju višestruke uštede. Zbog više nabavne cijene građani se rjeđe odlučuju na njih te je stoga ova subvencija poticaj građanima da prilikom kupnje kućanskih uređaja obrate pažnju na one koji su energetski učinkovitiji. Planira se sufinanciranje kupnje 10.000 uređaja, a javni poziv je predviđen u svibnju.

Nastavljaju se projekti energetske učinkovitosti u prometu te će se sufinancirati kupnja električnih i hibridnih vozila za građane i pravne osobe, projekti čistijeg transporta u javnom prijevozu, treninzi eko vožnje za tvrtke i obrtnike.Stranica