Ministar Zmajlović u Nacionalnom parku Kornati o ulaganjima u park i ostala zaštićena područja

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/54870dced310d.jpeg

'Drago mi je što smo danas ovdje i to ovako lijepim povodom, na 34. rođendan Nacionalnog parka Kornati. Ovdje, na Kornatima, na pravi se način pokazuje kako čovjek i priroda mogu i moraju zajedno, kako se može živjeti i raditi poštujući prostor. I najvažnije, kako jedan park i lokalna zajednica mogu raditi za zajedničko dobro. Projektima koje realiziramo želimo omogućiti još veći rast, da Kornati ostvare svoj turistički potencijal i postanu motor razvoja ovog područja. Tome će doprinijeti i projekt uređenja posjetiteljsko-edukacijskog centra u uvali Vrulje vrijednog 3,6 milijuna kuna. Korist od toga imat će park, ali, sasvim sigurno, i lokalno stanovništvo.' - kazao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović jučer u NP Kornati povodom obilježavanja 34. obljetnice od proglašenja.

Nacionalni park Kornati jučer je obilježio 34. obljetnicu. Nacionalnim parkom proglašen je 1980. godine zbog izuzetnih krajobraznih ljepota, zanimljive geomorfologije, velike razvedenosti obalne crte i naročito bogatih biocenoza morskog ekosustava. Park ima čak 89 otoka, otočića i hridi. Kopneni dio parka čini tek manje od četvrtine od ukupne površine od oko 220 km2, dok je sve ostalo morski ekosustav.

'Naša je zadaća čuvati prirodno bogatstvo koje imamo istovremeno omogućujući lokalnom stanovništvu da živi i radi, a posjetiteljima da mogu uživati u ovom jedinstvenom biseru na Jadranu. Zahvaljujući ovim ulaganjima uvjeren sam da će Kornati dobiti novi razvojni zamah na dobrobit svih stanovnika ovog područja i širega kraja.' – istaknuo je Robert Bobinac, ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Kornati.

U Nacionalnom parku Kornati u listopadu će započeti radovi na uređenju posjetiteljsko-edukacijskog centra u uvali Vrulje na otoku Kornatu. Vrijednost projekta je 3,6 milijuna kuna, a financira ga Ministarstvo kroz 'Projekt integracije u EU Natura 2000'. U posjetiteljskom centru moći će boraviti do 50 posjetitelja koji će dobiti informacije o parku, uredit će se suvenirnica i ostali prateći sadržaji.

Uz prostor za posjetitelje u objektu će biti će uređen i edukativni centar za organizirane grupe te prostor za višednevni boravak znanstvenika, volontera i djelatnika Javne ustanove. Završetak radova predviđen je do lipnja 2015.



Stranica