Ministar Zmajlović u Jastrebarskom građanima uručio ugovore o sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/55114ae8a9057.JPG

'Ovih 12 ugovora koje smo večeras uručili za obnovu obiteljskih kuća pokazuje da je Grad Jastrebarsko bio aktivan u provođenju projekata energetske učinkovitosti. Ali nisu svi gradovi i općine svojim stanovnicima omogućili da se prijave na natječaj i osiguraju sufinanciranje. Zato ove godine mijenjamo proceduru te ćemo omogućiti svim građanima Hrvatske da se prijave i obnove svoje kuće uz bespovratna sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost' - rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u Jastrebarskom.

Ministar Zmajlović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller sinoć su u Jastrebarskom govorili o novostima u programima Vlade RH, osobito u dijelu koji se tiče projekata energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada.

'Drago mi je da smo prošle godine imali sredstava za odobriti svih 12 prijava na natječaju za energetsku obnovu obiteljskih kuća. To pokazuje da su građani prepoznali da briga o okolišu znači i veću kvalitetu života, smanjenje potrošnje energije i niže troškove režija. Da razumiju aktivnosti koje Grad provodi u području energetske učinkovitosti, a koje su usmjerene upravo poticanju razvoja i podizanju standarda naših građana' - istaknuo je gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel. 

Grad Jastrebarsko uključio se prošle godine u Vladin program energetske obnove obiteljskih kuća te je građanima omogućio da dobiju subvencije Fonda. Ukupna vrijednost projekata iznosi 1,4 milijuna kuna, a od čega je 40%, odnosno 570.000 kuna, bespovratnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Koncem 2014. godine otvoren je i prvi niskoenergetski vrtić u Jastrebarskom ukupne vrijednosti 12 milijuna kuna, a koji je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao sa gotovo 2 milijuna kuna.

U provedbi je i projekt nabave 15 električnih bicikala za turističke svrhe, a Grad priprema masterplan javne rasvjete, projekte izgradnje osnovne škole i sportske dvorane te niskoenergetskog naselja.

Ministar Zmajlović rekao je da je u 2015. godini za sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti i zaštite okoliša ukupno osigurano 600 milijuna kuna. Riječ je o projektima energetske obnove obiteljskih kuća, višestambenih zgrada, projektima energetske učinkovitosti u privatnom sektoru, turizmu, industriji, te projektima energetske učinkovitosti u prometu.

Najveći i za građane najznačajniji je projekt energetske obnove obiteljskih kuća. Ove godine se mijenja natječajna procedura kako bi se realizaciju projekata energetske obnove obiteljskih kuća učinilo učinkovitijom, kako bi svi građani, neovisno o tome jesu li se njihovi općine i gradovi prijavili na javni poziv Fonda, mogli ostvariti bespovratna sredstva te da bi se smanjili troškovi dokumentacije. Prijave će direktno zaprimati Fond te će se na natječaj moći prijaviti svi građani, a raspisivanje natječaja očekuje se uskoro.

Ove godine se za građane po prvi puta pokreće i program sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka i zamrzivača. Radi se o visoko energetski učinkovitim uređajima čija je cijena u nabavi nešto veća, ali se tijekom vremena korištenja ostvaruju višestruke uštede. Javni poziv predviđen je u svibnju.

Nedavno je raspisan javni poziv za sufinanciranje kupnje ekološki prihvatljivijih vozila za građane, tvrtke i obrtnike. Ove je godine za tu svrhu osigurano 14 milijuna kuna, a visina poticaja ovisit će o vrsti vozila i iznosi maksimalno do 40% ukupne cijene vozila. Dodjeljivat će se do 70.000 kuna za električna vozila, do 50.000 kuna za hibridna plug in vozila i do 30.000 kuna za hibridna vozila. Novost su subvencije od 7.500 do 30.000 kuna za električne skutere, motocikle i četverocikle.

 



Stranica