Ministar Zmajlović sudjelovao u ekološkoj akciji čišćenja podmorja na otoku Braču

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5584089591a57.jpg

"Za svaku vrstu otpada postoji ispravan način postupanja, a niti jedan od njih ne uključuje bacanje u šumu, na livadu ili u more. Drago mi je da se ovakve akcije provode jer su pozitivne i usmjerene našem zajedničkom cilju – čistom okolišu. Važno je da ovo ne bude samo jednodnevna akcija nego da se kontinuirano, svi zajedno, brinemo o okolišu tijekom cijele godine da nam ovakve akcije više ne budu potrebne“ – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas na otoku Braču.

Ministar Zmajlović sudjelovao je na tradicionalnoj 5. Međunarodnoj ronilačkoj patroli „Brač 2015.“. U sklopu ekološke akcije čišćenja podmorja, ministar Zmajlović se pridružio roniocima te je zajedno s njima zaronio i čistio podmorje u Povljima na otoku Braču.

Ministar Zmajlović istaknuo je da je morski okoliš dragocjena baština i iznimno važan i vrijedan resurs.

„Hrvatska po čistoći mora godinama u samom europskom vrhu. Više od 16% morskog teritorija je pod ekološkom mrežom Natura 2000, a na moru se nalazi ili je s njim povezano 8 nacionalnih parkova i parkova prirode. Na to smo ponosni i tako dobro stanje moramo očuvati i unaprijediti gdje god je moguće“ – istaknuo je ministar Zmajlović.

S ciljem postizanja i održavanja dobrog stanja morskog okoliša Ministarstvo zaštite okoliša i prirode upravo izrađuje Morsku strategiju. Strategija će biti osnova za buduću pomorsku politiku i morsko prostorno planiranje, a bit će donesena do kraja ove godine.

Inače, ekološka akcija čišćenja podmorja na otoku Braču traje od 18. do 21. lipnja na lokacijama Milna, Povlja i Selca. Započela je jučer u Milni gdje je stotinjak ronioca čistilo podmorje gradske luke i plaže.

Danas je provedeno čišćenje otpada iz podmorja gradske luke Povlja, uvale Tičja luka i gradske plaže u Povljima.

„Sufinanciranje projekata zaštite okoliša jedna je od osnovnih uloga Fonda tako da kroz naše javne pozive i natječaje potičemo organizaciju ovakvih i sličnih akcija. Drago nam je kad vidimo ovakav entuzijazam organizatora i svih uključenih sudionika koji će potaknuti i druge na slične akcije i građane podsjetiti na to koliko je važan očuvani okoliš“ - istaknuo je Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.     

Do nedjelje će se još očistiti i plaće Ratac, Punta, Puntinak, uvala Radonja. U eko akciji čišćenja podmorja sudjeluju ronilački klubovi, službe traganja i spašavanja i pripadnici vatrogasnih postrojbi iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Češke, Rumunjske i Tajlanda. Oko 200 sudionika do nedjelje će 20-ak kilometara podmorja bračkih plaža.

Akciju su organizirali ronilački klub HRVI Nemo Adriatic iz Zagreba i Nemo Adria d.o.o., a održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Ministarstva turizma i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 



Stranica