Ministar Zmajlović obišao obnovljeni Centar za oporavak morskih kornjača

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/54914bd29cec7.jpg

'Skrb o ozlijeđenim morskim kornjačama, kao i edukacija i podizanje svijesti u javnosti o važnosti očuvanja ove zaštićene vrste, veoma je bitna. Ovih dana bit će potpisani ugovori o godišnjem financiranju centara za rehabilitaciju divljih životinja. Ministarstvo je ove godine odobrilo 800.000 kuna kojima će se financirat 5 oporavilišta za divlje životinje u Puli, Zagrebu, Senju, Šibeniku i Ruščici.' – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koji je danas u Puli obišao obnovljeni Centar za oporavak morskih kornjača.

Centar za oporavak morskih kornjača djeluje unutar Aquariuma Pula i udruge Morski obrazovni centar Pula čija je predsjednica Milena Mičić ministra Zmajlovića upoznala sa realiziranim projektima i aktivnostima Centra.

Centar za oporavak morskih kornjača je ove godine obnovljen i proširen iz sredstava programa IPA jadranske prekogranične suradnje (Projekt NETCET – Mreža za očuvanje kitova i morskih kornjača u Jadranu kojeg vodi Državni zavod za zaštitu prirode). Vrijednost projekta je oko 500.000 kuna, a sa 15% iznosa ga je sufinancirao Državni zavod za zaštitu prirode.

Kapacitet centra povećao se sa 6 na 9 bazena, poboljšao se način oporavka morskih kornjača te je omogućena bolja dijagnostika kupnjom analitičkih instrumenata za analizu krvi. Sam oporavak kornjača uspješniji je i zahvaljujući novom sustavu za filtriranje i grijanje vode.

Zahvaljujući ovom projektu osigurana je veća kvaliteta skrbi za bolesne ili ozlijeđene morske kornjače.

Za edukaciju stanovništva otvorena je nova prostorija veličine 40 m2 u kojoj je postavljena izložba o morskim kornjačama i njihovoj biologiji, kutak za djecu i edukacijski ekran.

Ministar Zmajlović istaknuo je važnost rada udruge Morski obrazovni centar Pula na očuvanju ugroženih vrsta i podizanju svijesti u javnosti.

Od morskih kornjača, u Jadranu je najčešća glavata želva, a sjeverni Jadran predstavlja jedno od najznačajnijih područja ishrane ove vrste.

Preostale dvije vrste samo su povremeni posjetioci. Sve vrste morskih kornjača ugrožene su stradavanjem slučajnim ulovom u mreže stajaćice ili pridnene koće te raznim onečišćenjima.



Stranica