Ministar Zmajlović na neformalnom sastanku Vijeća ministara za okoliš EU-a u Rigi

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/552b83ab055e2.jpg

'Očuvani okoliš i prirodna bioraznolikost ključ su za stvaranje zdrave i održive budućnosti. Zato je europsko strateško opredjeljenje zaustavljanje gubitka bioraznolikosti i degradacije eko sustava te njihova obnova koliko je to moguće.Hrvatska je po očuvanom okolišu i prirodnoj bioraznolikosti među najbogatijim državama u Europi. Pod ekološkom mrežom Natura 2000 je 37% kopnenih i 16% morskih površina. To nas stavlja među države koje pokazuju veliku predanost u postizanju strateških ciljeva očuvanja biološke raznolikosti' - rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović uoči neformalnog sastanka Vijeća ministara za okoliš Europske unije.

Ministar Zmajlović sudjelovat će u utorak i srijedu, 14. i 15. travnja, na neformalnom sastanku Vijeća ministara za okoliš Europske unije u Rigi u Latviji.

Ključna tema neformalnog sastanka Vijeća ministara za okoliš EU-a je stanje biološke raznolikosti i mogućnosti za bolju zaštitu biološke raznolikosti i ekosustava. Ministri će, k tome, razmijeniti mišljenja o napretku u pripremi za Parišku konferenciju o klimatskim promjenama koja će se održati krajem ove godine i na kojoj se očekuje donošenje novog globalnog klimatskog sporazuma.

Sastanku će predsjedati latvijski ministar zaštite okoliša i regionalnog razvoja Kaspars Gerhards, a uz EU ministre za okoliš na sastanku će sudjelovati i povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella, povjerenik za klimatske aktivnosti i energetiku Miguel Arias Cañete te predsjednik Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta Giovanni La Viá.

Pozvani su i ministri zaštite okoliša iz država članica Europske ekonomske zajednice (EEA) kao i članice Europske slobodne trgovinske zone (EFTA).

U srijedu, 15. travnja, ministri zaduženi za pitanja okoliša održat će zajedničku sjednicu s ministrima energetike na temu zaštite biološke raznolikosti s jedne strane, te sve većeg korištenja obnovljivih izvora s druge strane. S obzirom na jednaku važnost obiju politika, ministri će razmijeniti mišljenja o mogućim sinergijama ovih dviju politika.

 



Stranica