Ministar Tomislav Ćorić sastao se s talijanskim ministrom gospodarskog razvoja Giancarlom Giorgettijem

Slika /slike/Vijesti/2022/Coric Giorgetti.jfif

Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić sastao se danas u Zagrebu s talijanskim ministrom gospodarskog razvoja Giancarlom Giorgettijem.

Tema sastanka bila je jačanje gospodarske suradnje dviju bliskih i prijateljskih zemalja, a susretu su nazočili i Nj. E. Pierfrancesco Sacco, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj, te NJ. E. Jasen Mesić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici.

S obje je strane naglašeno kako postoji interes tvrtki za suradnju, osobito malih i srednjih poduzeća, te je najavljeno održavanje poslovnog foruma na proljeće u Rimu, u organizaciji gospodarskih komora dviju zemalja.

Imajući u vidu da je s pandemijom i posljedično prekinutim lancima opskrbe osviještena potreba ponovnog oživljavanja proizvodnje u Europi i vraćanja tvorničkih pogona iz dalekih zemalja, ministar Ćorić je istaknuo Hrvatsku kao atraktivnu i konkurentnu zemlju zahvaljujući blizini i dobroj povezanosti, izgrađenoj infrastrukturi, europskim standardima i cjenovno prihvatljivoj radnoj snazi. Također, prepoznat je interes za suradnju na razvoju i uvođenju novih tehnologija kao što je vodik.

Ministri su razgovarali i o potrebi pronalaska zajedničkih odgovora na razini Europske unije na aktualne izazove, poput rasta cijena energenata, jačanja konkurentnosti europskih proizvoda te državnih potpora i poticaja poduzećima na putu tranzicije prema digitalnom i zelenom gospodarstvu.



Stranica