Ministar Horvat u Bruxellesu predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja u okviru COMPET vijeća

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/naslovna.jpg
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat boravio je 21. i 22. siječnja u Bruxellesu gdje je predstavio hrvatske prioritete u okviru COMPET vijeća ispred dva odbora Europskog parlamenta, zajedno s državnim tajnicima Natašom Mikuš Žigman i Marijom Antonićem.

U svom uvodnom obraćanju pred Odborom za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) naglasio je kako Hrvatska planira osigurati nastavak djelatnosti u Vijeću za konkurentnost po ključnim područjima od značaja za konkurentnost europskih gospodarstava. To se posebice odnosi na segmente jedinstvenog tržišta EU, politike zaštite potrošača, industrijske politike i nove industrijske strategije te na istraživanje i inovacije. „Pored rada u okviru COMPET vijeća u Bruxellesu, smatramo kako će i Neformalni ministarski sastanak u Zagrebu biti odlična prilika za razmjenu ideja o budućnosti Europske unije, s obzirom na plan Europske komisije za objavu novih važnih inicijativa početkom ožujka”, izjavio je ministar.

U obraćanju Odboru za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE), ministar je istaknuo kako hrvatsko predsjedanje dolazi u vrijeme velikih promjena za Europsku uniju, ponajviše zbog početka novog institucionalnog i zakonodavnog ciklusa te povlačenja Ujedinjene Kraljevine iz EU. „Suradnja između europskih institucija u sljedećih 5 godina je ključna za pronalaženje najboljih mehanizama za uspostavu vizije nove, održive Europe koja naglasak stavlja na klimatsku neutralnost, kružno gospodarstvo i digitalnu preobrazbu industrije. Ovdje posebno ističem Europski zeleni plan kao ključni dokument Europske unije. Svi trebamo imati zajednički cilj -  Europa kao prvi klimatski neutralni kontinent do 2050. godine. Za ostvarivanje tog cilja potrebna je sinergija Europskog zelenog plana s industrijskim i razvojnim politikama Europske unije”, zaključio je ministar.

Uz izlaganja u Europskom parlamentu, ministar Horvat je sudjelovao i na konferenciji "The long-term strategy for Europe’s industrial future“. U zajedničkoj organizaciji HR PRES-a i koalicije Industry 4 Europe, na ovoj konferenciji govorilo se o glavnim izazovima budućnosti europske industrije i što bi trebala sadržavati Industrijska strategija Europske unije koju će Komisija prezentirati u ožujku ove godine.

Tom prilikom ministar je istaknuo četiri temeljna prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. „Prvi prioritet ‘Europa koja se razvija’ označava našu čvrstu usmjerenost na održiv i uključiv rast, osnaživanje jedinstvenog tržišta i podizanje konkurentnosti gospodarstava Europske unije. ‘Europa koja povezuje’ kao drugi prioritet podrazumijeva umreženost gospodarstva, iskorištavanje punog potencijala infrastruktura i ljudskih potencijala. Europa koja štiti svoje građane kroz jačanje unutarnje i vanjske sigurnosti i sveobuhvatan pristup migracijama, treći je prioritet našeg predsjedništva, a kao četvrti temeljni prioritet označili smo Europu koja je utjecajna, kako u svom susjedstvu, podržavajući daljnje proširenje Europske unije, tako i na globalnoj razini, u sukladnosti s vizijom ovog sastava Europskog parlamenta i Europske komisije”, rekao je.

Prvog dana boravka u Bruxellesu ministar je sudjelovao i na otvorenju izložbe “Europski fondovi mijenjaju Hrvatsku” koje se održalo u izložbenom prostoru zgrade Altiero Spinelli u Europskom parlamentu, u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Stranica