Ministar Horvat sastao se s kosovskim ministrom trgovine i industrije

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/slike_sastanak_naslovna.jpg

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat danas se sastao s ministrom trgovine i industrije Republike Kosovo Endritom Shalom koji se nalazi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Tijekom razgovora potvrđeni su vrlo dobri odnosi Hrvatske i Kosova te su naglašeni gospodarski interesi koji mogu doprinijeti povećanju robne razmjene. Tako je izvoz iz Republike Hrvatske u Republiku Kosovo u prvih devet mjeseci 2018. godine iznosio 55,5 milijuna eura, što predstavlja povećanje od 22,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Izvoz je iznosio 53,8 milijuna eura što predstavlja povećanje od 22,2 posto dok je uvoz iznosio 1,7 milijuna eura, što također predstavlja povećanje od 21,3 posto više u odnosu na isto razdoblje 2017. godine.

Ministri Horvat i Shala razgovarali su i o inicijativi uvođenja direktnog leta na relaciji Zagreb – Priština, razmijenjena su mišljenja o zakonskim rješenjima kojima se uređuje poslovna klima i poticanje ulaganja te je izražena obostrana namjera za daljnjom suradnjom na području europskih integracija. Također, razgovarali su kako kompenzirati mjeru povećanja carina s 10 na 100 posto koju je Republika Kosovo uvela na robu proizvedenu u Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji. Dvije strane su se složile da nastave razgovore kako bi se uspješna suradnja nastavila i u 2019. godini.



Stranica