Ministar Horvat s gospodarstvenicima raspravljao o poboljšanju poslovnog okruženja

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/HrvNjem_Komora naslovna.JPG

U organizaciji Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore (AHK), ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, zajedno s državnim tajnikom Zdenkom Lucićem, održao je radni sastanak s Upravom i članovima Komore. Svrha i cilj ovog susreta bila je raspraviti o mogućnostima i potencijalima poboljšanja poslovnog okruženja u Hrvatskoj i stvaranja pozitivnije klime za ulagače u Hrvatskoj.

Komoru su predstavljali direktor Sven Thorsten Potthoff, direktor Zagrebačkih otpadnih voda Thomas Sichla, predsjednik Uprave Meggle Hrvatska Marjan Vučak, predsjednik Uprave Raiffeisenbank Austria Michael Müller, direktor Odvjetničkog ureda Kovač & partneri Kristijan Kovač, direktorica Robert Bosch-a Mirsada Kudrić, predsjednik  Udruženja stranih ulagača Mladen Fogec, generalni direktor Bayera Richard Bryce, direktorica SAP-a Sonja Popović, predsjednica Uprave Siemensa Medeja Lončar, predsjednik Uprave KM Kovnice Christian Gutgsell, predsjednica Uprave Lagune Novigrad Zrinka Bokulić, predsjednik Uprave Messer Croatia Plina Robert Mustač, glavni izvršni direktor Auto Hrvatske Bogdan Tihava i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma Boris Drilo.

Svaka mjera Ministarstva donosit će se u dijalogu s poduzetnicima

Na sastanku se raspravljalo se o mnogo važnih tema, a ponajviše o nužnosti usklađivanja radne snage s potrebama tržišta i unapređenja sustava srednjeg strukovnog obrazovanja, u sklopu kojeg je Ministarstvo već poduzelo nekoliko važnih koraka. „Ponajprije smo skinuli ograničenje iznosa stipendija na koje roditelji učenika ostvaruju poreznu olakšicu, te smo ih udvostručili s postojećih 9 tisuća na 18 tisuća kuna. Nadalje, sufinancirat ćemo mentoriranje tih istih učenika, a dodatno ćemo nagraditi poduzetnike koji ih dovedu u svoju tvrtku na praksu“, istaknuo je tom prilikom ministar te dodatno naglasio kako je ovakav dijalog s poduzetnicima postao praksa jer se samo na taj način mogu donositi ciljane odluke koje će poduzetnici direktno osjetiti.

Takvom kvalitetnom suradnjom nastao je ovogodišnji plan administrativnog rasterećenja, kao i neke druge mjere, a upravo na tom tragu planiramo nastaviti i dalje. Ni jedna mjera ili odluka koju donosimo neće biti sama sebi svrhom, već direktan odraz potreba na terenu“, rekao je ministar Horvat.

Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora dio je svjetske mreže od 140 vanjskotrgovinskih komora i delegacija njemačkog gospodarstva u 92 zemlje. Komora je izgradila mrežu od preko 390 tvrtki članova iz njemačkih, hrvatskih i međunarodnih poslovnih krugova i time je najveća bilateralna gospodarska organizacija u Hrvatskoj.

 

Stranica