Ministar Horvat prisustvovao svečanoj proslavi 25 godina poslovanja HAMAG-BICRO-a

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/Hamag 25 naslovna.jpg
Biti svakodnevno okružen mladim i talentiranim ljudima koji svoje ideje uspješno pretaču u inovativne projekte, znanstvenicima i istraživačima koji uporno rade na istraživanju i razvoju brojnih inovacija te poduzetnicima koji uspješno komercijaliziraju vlastite proizvode na globalnom tržištu, svakako je privilegija, ali ujedno i odgovornost koju Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije uspješno provodi već 25 godina, kao partnerska agencija Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Tim povodom, agencija HAMAG-BICRO u zagrebačkom Muzeju Mimara svečano je obilježila 25 godina uspješnog poslovanja te je tom prigodom dodijelila priznanja #prvih25 najuspješnijim hrvatskim poduzetnicima, ujedno i perjanicama hrvatskog gospodarstva.

Svečanost je otvorena prigodnim govorima predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a Vjerana Vrbanca, ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata, te Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.  

11 milijardi kuna investicija, 5 tisuća projekata, 16 tisuća novozaposlenih

 „Od male garancijske agencije koja je pokrenuta '94. godine profilirali smo se u najvažniju Vladinu instituciju koja podupire mikro, male i srednje poduzetnike. Samo u posljednje tri godine, otkako sam na čelu Agencije, zajedno sa mojim timom, - zamjenikom Mariom Turalijom te članovima Uprave Marijanom Oreb i Antom Jankom Bobetkom, ugovarajući bespovratne potpore, dodjeljujući financijske instrumente zajmove i jamstva, potaknuli smo investicije u iznosu od 11 milijardi kuna, sklopivši ugovore s više od 5 tisuća tvrtki, čime smo stvorili preduvjet za otvaranje više od 16 tisuća radnih mjesta.“ izjavio je tijekom svečanosti predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec.
 
„Mikro, mala i srednja poduzeća čine gotovo 99 posto svih gospodarskih subjekata u Hrvatskoj, što dovoljno govori o njihovoj važnosti u ukupnoj strukturi našeg BDP-a. Upravo je zato važno da im na sve moguće načine olakšavamo poslovanje i potaknemo ih na nova ulaganja, pri čemu je HAMAG-BICRO jedna od ključnih potpornih institucija Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta. Dosadašnjim programima financiranja ostvareni su zaista impresivni rezultati, a u narednom periodu jedno od prioritetnih područja kojima se okrećemo su investicije u inovacije, istraživanje i razvoj. U tome leži ključ daljnjeg gospodarskog rasta Hrvatske“, izjavio je ministar Horvat.

U svom pozdravnom govoru Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović istaknula je kako je njezina vizija Hrvatske kao jedne od najrazvijenijih članica Europske unije te izrazila uvjerenje kako ćemo u tome i uspjeti. „Znam što sve možemo i kakav smo narod. Imamo dovoljno resursa, iskustva, znanja i volje svladavati zapreke i omogućiti našim ljudima dostojanstven život, život po mjeri hrvatskog čovjeka“, poručila je predsjednica. 

Posebna priznanja tvrtkama koje su ostvarile izvrsne poslovne rezultate

Agencija je dodijelila 10 priznanja tvrtkama koje su kroz usluge i podršku HAMAG-BICRO-a ostvarile izvrsne poslovne rezultate. Za značajne uspjehe postignute u pojedinoj fazi poslovanja, priznanja su dobile tvrtke Capital Hook (ideja), Microblink (razvoj), Radiochirurgia Zagreb (komercijalizacija), Geolux (tržište) te Bellabeat (međunarodna suradnja). U kategoriji iznimnog doprinosa razvoju i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva priznanja su osvojili: Multinorm (izvoz), Genos (inovativnost), KFK (investicije) te Rimac Automobili (konkurentnost). U kategoriji „HAMAG-BICRO pametna tvornica“ dodijeljeno je priznanje tvrtki Altpro koja je kroz različite faze svog poslovanja iskoristila najviše usluga Agencije.

Priznanja su, uz ministra Horvata i predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a Vrbanca, uručili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Domagoj Ivan Milošević, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, savjetnik Predsjednice RH za gospodarstvo Marko Primorac, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a Mario Turalija te članovi Uprave Marijana Oreb i Ante Janko Bobetko.

Stranica