Ministar Horvat primio njemačkog ministra gospodarstva: „Vrijeme je da vratimo povjerenje njemačkih investitora“

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/Horvat_Altmaier naslovna.JPG
U službenom posjetu Republici Hrvatskoj boravi savezni ministar gospodarstva i energetike Savezne Republike Njemačke Peter Altmaier, u pratnji širokog parlamentarnog i gospodarskog izaslanstva. Tom prilikom održan je sastanak u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta s predstavnicima državne vlasti i gospodarskih udruženja, na čelu s ministrom Darkom Horvatom.

Njemačka je naš najvažniji bilateralni gospodarski partner, o čemu dovoljno govori podatak kako je samo prošle godine ukupna robna razmjena između naših dviju zemalja iznosila oko 5,5 milijardi eura, a iz Njemačke u Hrvatsku ujedno dolazi i najviše turista“, istaknuo je u svom pozdravnom govoru ministar Horvat. Dodao je kako je i u prvih sedam mjeseci ove godine hrvatski izvoz na to tržište porastao za 7 posto, od čega najvažniji proizvodi dolaze iz automobilske industrije, koja je ujedno bila jedna od tema razgovora.

Hrvatska je spremna za realizaciju velike investicije u segmentu autoindustrije

Želimo iskoristiti ovaj susret kako bismo otvorili perspektivu za daljnji rast kroz još jaču bilateralnu suradnju. Jedan od naših ključnih ciljeva pri tome je vratiti povjerenje njemačkih investitora u Hrvatsku i uvjeriti ih da ovdje postoji poticajno investicijsko okruženje, jedan od najkonkurentnijih zakonodavnih okvira u regiji, te brojne komparativne prednosti poput kvalitetne radne snage, vrlo pogodnog geostrateškog položaja, ali i korištenja sredstava iz EU fondova“, rekao je Horvat te izrazio spremnost da se stvore svi nužni preduvjeti kako bi se na prostoru Hrvatske realizirala velika investicija u segmentu autoindustrije.

Ministar Altmaier pozdravio je nastojanja Hrvatske u stvaranju poticajnijeg okvira za privlačenje novih investicija koje, kako je rekao, već pokazuju rezultate koji se vide u velikoj dinamici gospodarskog rasta. „Želimo vam i dalje tako pozitivan razvoj, koji će vam u konačnici omogućiti otvaranje novih radnih mjesta. U vezi s time, naše su zemlje partneri na projektu putem kojeg je osnovana posebna radna skupina, čiji je rad usmjeren prema pojednostavljenju ili ukidanju brojnih administrativnih barijera i postupaka s kojima se susreću vaši poduzetnici“, napomenuo je Altmaier. Dodao je kako mu je žao što do sada EU nije dala zeleno svjetlo za članstvo Sjevernoj Makedoniji i Albaniji jer je to ovoj regiji bitno, te da upravo u tome Hrvatska može odigrati važnu ulogu.

Pokrenuta inicijativa za pridruživanje Hrvatske u Europski savez za baterije

S time u vezi, jedna od nezaobilaznih tema bila je i ona vezana uz prioritete predsjedanja Vijećem EU, obzirom da će Hrvatska preuzeti tu ulogu u prvoj polovici 2020. godine, nakon čega vodstvo preuzima upravo Njemačka. „Ovo je sjajna prilika da stvorimo zajedničku platformu koja će omogućiti da se teme koje nametnemo za vrijeme vašeg i našeg predsjedanja razvijaju u kontinuitetu“, naglasio je njemački ministar, koji će uskoro predstaviti i novu industrijsku strategiju kojom Savezna Republika Njemačka želi napraviti novi iskorak prema industriji 4.0.

Ministar Horvat tom je prilikom istaknuo kako će upravo ovo područje, koje podrazumijeva veća ulaganja u nove inovativne tehnologije, biti smjer u kojem će se kretati i Hrvatska. „Mi ćemo do kraja godine predstaviti Nacionalni plan digitalnog gospodarstva, a naša je namjera današnjim sastankom bila izraziti želju za pridruživanjem u Europski savez za baterije, kao inicijativu koju predvodi upravo Njemačka. Drago mi je što smo u tome dobili potporu i samog ministra Altmaiera jer se radi o jednoj od najperspektivnijih industrija u budućnosti, a za koju se na europskoj razini priprema financijska omotnica od gotovo 5 milijardi eura“, zaključio je ministar Horvat.

Također, ministar je ovim putem najavio i skorašnju konferenciju „Hrvatska – mjesto za inovacije i pametne investicije“, koja će se održati 30. listopada u Zagrebu s ciljem povezivanja tvrtki koje su zainteresirane za pronalazak investitora ili partnera te prezentiranja svojih inovativnih projekata, proizvoda ili usluga sudjelovanjem na B2B sastancima.

Stranica