Ministar Horvat poduzetnicima predstavio mjere i projekte Ministarstva

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/documents/HUP_ručak naslovna.jpg
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat sudjelovao je danas na 15. obljetnici Radnog ručka s predstavnicima i članovima Hrvatske udruge poslodavaca, a u organizaciji HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika. Već tradicionalno, bila je to idealna prilika za predstaviti mjere koje provode Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te Vlada Republike Hrvatske, a poseban naglasak stavljen je na preduvjete koje je potrebno osigurati za još snažniji razvoj hrvatskoga gospodarstva te stvaranje jednostavnije i povoljnije poduzetničke i investicijske klime.

Uz ministra Horvata, ispred Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Radnom ručku su prisustvovali i državna tajnica Nataša Mikuš Žigman, pomoćnici Ana Mandac i Zvonimir Novak te načelnik sektora za investicije i poduzetničku infrastrukturu Sani Ljubunčić, dok su ih kao domaćini prisustovali glavni direktor HUP-a Davor Majetić, predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika Ivan Bračić te direktorica Udruge Anny Brusić.

Sve mjere koje se događaju u protekle dvije godine usmjerene su prema smanjenju javnog duga jer ne možemo nastaviti rješavati svoje probleme tuđim novcem. Brojke nam daju do znanja da u tome uspijevamo, a sve je to rezultat pomne analize stanja proračuna, kao i svih reformi koje smo donijeli", istaknuo je tom prilikom ministar Horvat, predstavljajući sve mjere i projekte Ministarstva kroz prezentaciju. Također, naglasio je kako je glavni cilj takve politike stvoriti poticajno okruženje u kojem će poduzetnički sektor moći poslovati što je lakše i fleksibilnije moguće.

"Na ovaj način stvaramo pretpostavke da država ne živi od svog vlasništva, već od dobrih i uspješnih poduzetnika koji otvaraju nova radna mjesta i omogućuju nam veći gospodarski rast. Ista metodologija koja je stvorila problem ne može ga i riješiti, stoga nam je potreban potpuno drugačiji pristup koji podrazumijeva dijalog između države, akademske zajednice i poduzetničkog sektora. Na tome ćemo ubuduće inzistirati i zato ovdje upućujem jasan poziv na suradnju i partnerstvo", zaključio je ministar u svom govoru.

Jedino u partnerskom odnosu moguće je stvoriti kvalitetne uvjete za poslovanje

Glavni direktor HUP-a Majetić istaknuo je na samom početku kako živimo u vrlo uzbudljivom vremenu, naročito gledajući iz perspektive gospodarstva i ekonomije, te da svakim danom postajemo sve većim dijelom svjetskog tržišta, što ujedno znači suočavanje s konkurencijom iz cijelog svijeta. „Svakodnevno svjedočimo novim događanjima na globalnoj razini, posebno u području klimatskih promjena i digitalizacije. Sve ove promjene predstavljaju prilike za poduzetnike koji će ih biti spremni iskoristiti, a država im ovdje mora biti partner i pomoći im u što lakšoj tranziciji na nove načine poslovanja. Jedino u partnerskom odnosu možemo zajednički stvoriti kvalitetne uvjete za poslovanje svim našim poduzetnicima i poslodavcima te bolje uvjete života za cijelo društvo“, rekao je Majetić.
Svim prisutnima uvodno se obratila i direktorica Udruge malih i srednjih poduzetnika Anny Brusić, uputivši iskrenu zahvalu na iskazanoj podršci u proteklih 15 godina te je tom prigodom naglasila kako je potrebno dalje raditi na provođenju reformi te ubrzati ukidanje administrativnih barijera poduzetnicima.

Na njene riječi nadovezao se i predsjednik Udruge Ivan Bračić koji je napomenuo kako su potrebne još snažnije promjene u područjima koja opterećuju poduzetništvo a koje je potrebno urediti. „To podrazumijeva segment porezne politike, administrativnih prepreka, neporeznih davanja i dr. Također, očekujemo i da proizvodne zajednice imaju bolji pristup poticajima nego je to sada slučaj ukoliko želimo pratiti brz rast kojeg ostvaruju zemlje u našem okruženju i podići konkurentnost“, zaključio je Bračić.
 

Stranica