Ministar Horvat: „Ovo je novi početak za Đuru Đakovića“

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/Đuro Đaković foto.jpg
Nakon što su predstavnici Vlade Republike Hrvatske, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, posjetili tvrtku Đuro Đaković u Slavonskom Brodu te obišli proizvodni pogon i održali sastanak s Upravom Grupe, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je u razgovoru za RTL televiziju kako su sva dosadašnja obećanja ispunjena, te da sada predstoji izrada kvalitetnog programa restrukturiranja.

"Prije mjesec i pol dana stali smo pred radnike i dali im jasna obećanja, koja smo s današnjim danom u potpunosti ispoštovali. Osigurali smo tri zaostale plaće, odabrali perspektivne ljude koji su stasali u samom Đuri Đaković i pružili im priliku da budu dio menadžmenta te da vode ovaj proces restrukturiranja. Današnjim potpisom ugovora Uprave i HPB-a osigurana je i prva financijska omotnica od 150 milijuna kuna, a osigurat će plaćanje dobavljača i dugova državi te nabavu materijala za dovršetak tri bitna ugovora koja nisu dovršena. Iz naplate ta tri ugovora očekuje se dodatna likvidnost od oko 128 milijuna kuna negdje krajem četvrtog mjeseca", rekao je ministar Horvat.

Dodao je i kako će uskoro stići nova omotnica od 150 milijuna kuna koja bi trebala dati perspektivu u kratkoročnom, ali i dugoročnom sustavu kako bi se osigurala nabava materijala za nove ugovore s avansnim plaćanjem. Naglasio je i kako radnici idućeg tjedna mogu očekivati isplatu plaća za prosinac.
"Stao sam pred radnike, sindikat i novi menadžment, te smo zajedno odlučili da nećemo braniti isključivo svako radno mjesto, već da će prioritet biti očuvati kompaniju. Izradom kvalitetnog programa restrukturiranja u idućih šest mjeseci vidjet ćemo postoji li potreba za smanjenjem broja radnih mjesta ili možda za nove kvalitetne kadrove, za novu tehnologiju, a sve kako bi Đuru Đakovića osposobili za tržišnu utakmicu", zaključio je ministar.

Kreće se u izradu programa restrukturiranja i pronalazak strateškog partnera

Nakon sastanka predstavnika Vlade s Upravom Đuro Đaković Grupe, premijer Plenković je u svojoj izjavi novinarima izrazio zadovoljstvo Vladinom odlukom o izdavanju državnog jamstva u iznosu od 300 milijuna kuna te potpisivanjem ugovora s Hrvatskom poštanskom bankom o prvih 150 milijuna kuna koji služe za revitalizaciju poslovanja te su podloga restrukturiranju i dugoročnoj održivosti tvrtke.

"Smatramo da je ova kompanija jedna od ekonomskih uporišnih točka Brodsko-posavske županije, ali i cijele Slavonije jer ljudi koji ovdje rade, a ima ih oko 860, gravitiraju u Slavonski Brod ne samo iz Brodsko-posavske, nego i iz Požeško-slavonske, pa i Osječko-baranjske županije i time smo Đuri Đakoviću, koji ima veliku tradiciju, pružili ruku", rekao je Plenković.

Također, premijer je naglasio kako Vlada želi da se nastavi kvalitetna proizvodnja vagona s naručiteljima iz država zapadne Europe kao i posebni vojni program u kojem će u narednim godinama i Ministarstvo obrane Republike Hrvatske biti jedan od važnih naručitelja.

Upitan u svezi s danim državnim jamstvima i problemima s bivšom Upravom, Plenković je odgovorio da Vlada ima povjerenja u novu Upravu i njezinog predsjednika Hrvoja Kekeza, kao i sve radnike, među kojima su brojni hrvatski branitelji, te predstavnike sindikata s kojima su na sastanku u Vladi 23. prosinca prošle godine dogovoreni svi dosadašnji koraci.

"Odlučili smo pružiti potporu koja je u ovom trenutku važna i očekujemo da se pristupi restrukturiranju i pronalaženju pravog strateškog partnera koji će odlučiti da poslovanje Đure Đakovića bude uspješno i u konačnici na tržišnim osnovama", zaključio je Plenković.
 
Izvor: RTL / Vlada Republike Hrvatske

Stranica