Ministar Horvat održao radni sastanak s predstavnicima Đuro Đaković Grupe

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/Đuro_Đaković (4).jpg
Nakon što je prošlog petka, 8. svibnja 2020. godine, od strane Europske komisije stiglo odobrenje Odluke Vlade RH o izdavanju jamstva u korist Društva Đuro Đaković Grupa d.d. od 16.01.2020. godine, u iznosu od 300 milijuna kuna, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat danas je održao sastanak s predstavnicima Uprave i Nadzornog odbora kompanije. Tema razgovara bila je vezana uz sve ono što je učinjeno u proteklom razdoblju, te što se sve čini kako bi kompanija u budućnost mogla uspješno funkcionirati na tržištu.

"Odluka koja je stigla u petak samo je potvrdila da ništa što smo ovdje radili nije napravljeno mimo strogih pravila, direktiva i smjernica Europske komisije. Prva polovica sredstava u iznosu od 150 milijuna kuna iskorištena je za deblokadu računa, isplatu plaća i djelomično pokrivanje troškova dobavljača. Što se tiče druge polovice od dodatnih 150 milijuna kuna, odobrenjem EK dobili smo legitimitet potrošiti ih na restrukturiranje kompanije i njeno stavljanje na pravi put, unutar kojeg jednostavno više neće biti prilike tražiti bilo kakvu državnu potporu“, rekao je tom prilikom ministar Horvat, istaknuvši kako je ovo zadnja šansa radnicima, sindikatima i menadžmentu da poslovanje grupe bude utemeljeno na tržišno održivom poslovanju.

Dodao je kako kompaniji slijedi restrukturiranje u trajanju od dvije do tri godine te pronalazak strateškog partnera, za što će biti zadužena Uprava Društva, s kojim će Đuro Đaković imati budućnost i perspektivu na svjetskom tržištu.

U tijeku izrada programa restrukturiranja

Predsjednik Uprave Đuro Đaković Grupe Hrvoje Kekez pojasnio je kako prošlotjedna odluka EK znači da kompanija sada može nastaviti koristiti i preostalih 150 milijuna kuna, a taj će se novac koristiti namjenski za nastavak proizvodnje u Đuro Đaković Specijalnim vozilima, koja trenutno imaju knjigu narudžbi do kraja 2021. godine. 

"Predstavili smo ministru draft programa restrukturiranja, koji ćemo nastaviti brusiti s Ministarstvima gospodarstva i financija. Kada ga usuglasimo, on će biti predan Komisiji nakon čijeg će odobrenja uslijediti provedba samog programa", naglasio Kekez. Dodatno je objasnio kako bi Grupa po okončanju restrukturiranja trebala imati oko 700 radnika. Promjena će biti u sastavu kadrova, jer dio radnika odlazi u mirovinu, a zapošljavat će se novi na temelju tekućih potreba.

Financijske poteškoće Đure Đaković Grupe nisu vezane uz koronakrizu, već su joj prethodile, a mjera potpore donesena je u skladu sa smjernicama Komisije o sanaciji i restrukturiranju.

Komisija je u ovom slučaju ocijenila da je državna potpora potrebna kako bi se Đuri Đakoviću omogućio nastavak proizvodnje i dovršetak poslova iz već potpisanih ugovora, te kako bi se spriječilo otpuštanje radnika na strukturno ugroženom području. Slavonskobrodska kompanija trenutno zapošljava 794 ljudi i ima razgranati industrijski portfelj, uključujući, obranu, transport i energiju. 

Stranica