Ministar Horvat održao neformalnu videokonferenciju s ministrima gospodarstva EU: "Industrija će biti glavni pokretač oporavka"

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/fotke javnost/Horvat-konferencija05_lus_150520.JPG
Hrvatsko predsjedništvo EU u Zagrebu organiziralo je neformalnu videokonferenciju ministara država članica EU nadležnih za konkurentnost gospodarstva s ciljem formiranja jasnog plana za oporavak od krize uzrokovane pandemijom virusa COVID-19, kako na nacionalnoj tako i na europskoj razini. Zaključci doneseni danas pomoći će Europskoj komisiji pri finalizaciji dugo očekivanog plana oporavka.

Današnjom videokonferencijom predsjedao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, a sastanku su prisustvovali i izvršna potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager te povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton. „Nadolazeći mjeseci biti ključni u oblikovanju budućnosti europske industrije. Budući da se zdravstvena kriza postepeno povlači, važno je izbjeći neusklađeni oporavak, imajući u vidu snažnu gospodarsku međuovisnost Europe”, napomenuo je ministar Horvat.

Četiri su ključna područja djelovanja u zajedničkom planu oporavka

Fokus današnjih razgovora bio je na zajedničkom planu oporavka, predstavljenom krajem travnja od strane predsjednika Europskog vijeća i Europske komisije. Plan se sastoji od četiri ključna područja djelovanja: potpuno funkcionalno i revitalizirano jedinstveno tržište, dosad nezabilježeni investicijski napori, globalno djelovanje i djelotvoran sustav upravljanja.

Postignut je konsenzus kako će zelena tranzicija i digitalna transformacija imati središnju i prioritetnu odluku u ponovnom pokretanju I modernizaciji europskog gospodarstva. Ulaganje u čiste i digitalne tehnologije, u kontekstu kružnog gospodarstva, pomoći će otvaranju novih radnih mjesta i ponovnom ekonomskom rastu.

Ministri su istaknuli kako je trenutna kriza pokazala da je europska industrija prilagodljiva i otporna, no otkrila je i da industrija EU uvelike ovisi o dobavljačima iz trećih zemalja te je stoga ranjiva. Zbog toga su potrebni daljnji napori za smanjenje te ovisnosti, posebno u sektorima od strateške važnosti, kao što su medicinski proizvodi i telekomunikacijske komponente.

Solidarnost kao zajednička vodilja bržeg izlaska iz krize svih zemalja članica EU

„Kako bismo ponovno pokrenuli gospodarstvo, od ključne je važnosti omogućiti digitalnu povezanost, jednake uvjete između trećih zemalja i zemalja članica EU, kao i osigurati otpornost digitalnih kapaciteta u Europi“, izjavila je tom prilikom Izvršna potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager.

„Moramo se usmjeriti na industrijski ekosustav budući da je u našem najvišem interesu imati snažno i konkurentno Jedinstveno tržište. Naš je prioritet odgovoriti na krizu tako što ćemo iz nje izaći zajedno, jači i s jednom zajedničkom vodiljom: solidarnost“, dodao je i povjerenik za Unutarnje tržište Europske komisije Thierry Breton.

Zajednički stav sudionika konferencije je kako će industrija, s adekvatnim ulaganjima, postati pokretač oporavka u EU. Ulaganja u oporavak trebala bi pružiti potreban poticaj gospodarstvu, te istovremeno potaknuti zelenu i digitalnu transformaciju. Važno je da taj oporavak bude usmjeren prema sektorima koji su najpogođeniji krizom i onima koji predstavljaju potencijal za inovacije, rast i nova radna mjesta.

Stranica