Ministar Horvat o rastu BDP-a od 3,9 posto

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/documents/HRT_TemaDana.png
Gostujući u emisiji 'Tema dana' na HRT-u, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat komentirao je posljednje podatke Državnog zavoda za statistiku, prema kojima je hrvatsko gospodarstvo u prvom kvartalu 2019. godine poraslo za 3,9% u odnosu na godinu prije.

Radi se o najvećem rastu BDP-a još od 2007. godine, te jednom od trenutno najvećih rasta unutar Europske unije. Na ovakav uzlet hrvatske ekonomije, iznad svih očekivanja, najviše je utjecao rast osobne potrošnje, ali i snažan rast investicija.

Mi smo očekivali kako će ova godina biti prekretnica u gospodarskom rastu. Nakon što smo uspješno konsolidirali javne financije, nakon što smo dvije godine za redom producirali suficit državnog proračun, nekako je normalno da su se stvari pokrenule, te da investitori Hrvatsku sve više prepoznaju kao pozitivno investicijsko okruženje. Uz porast investicija, posebno mi je drago što se događa i rast industrijske proizvodnje, plaća, ali i izvoza. Velik doprinos tome dali su i hrvatski poduzetnici, kojima ovim putem zahvaljujem na povjerenju“, istaknuo je ministar Horvat.

Dodao je kako se investicijska klima povećava te dobiva one konture kakve su se priželjkivale. „Trend je dobar, no spustimo loptu na zemlju. Ovo je tek prvi kvartal, a naša je želja na razini cijele 2019. godine dohvatiti rast od otprilike 4 posto. Vjerujem da bi to bio dobar početak sustavnoga rada na unaprjeđenju poduzetništva u Hrvatskoj“, zaključio je ministar.

Cijelo gostovanje ministra Horvata u Temi dana možete pogledati na priloženoj poveznici: http://vijesti.hrt.hr/517003/horvatinvestitori-prepoznaju-hrvatsku-kao-pozitivno-investicijsko-okruzenje?jwsource=cl
"Izvor: HRT"

Stranica