Ministar Horvat na Malti: „Hrvatska ne treba izmišljati nove modele razvoja, preuzet ćemo primjere dobre prakse drugih zemalja“

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/Malta_MINGO prva.JPG
Digitalizacija gospodarstva i razvoj umjetne inteligencije jedni su od glavnih prioriteta Vlade Republike Hrvatske u sljedećem proračunskom razdoblju 2021. – 2027. godine, a u sklopu izrade nacionalnih strategija ovih dvaju područja Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta krenulo je u projekt razvoja Kognitivnog analitičkog inovacijskog centra. Izvršni partner Ministarstvu bit će tvrtka APIS IT, dok će se u provedbu projekta angažirati i jednog od tehnoloških divova poput IBM-a, Microsofta i Ericssona. Upravo na poziv predstavnika Microsofta, ministar Darko Horvat proteklog je vikenda boravio u posjetu Republici Malti, kako bi posjetio tamošnji data centar i susreo se s predstavnicima agencija koje provode projekte vezane uz digitalizaciju i uvođenje umjetne inteligencije u gospodarstvo i javnu upravu.

Hrvatska ne treba trošiti vrijeme za izmišljanje novih neprovjerenih strategija. Imamo priliku preuzeti primjere dobre prakse iz zemalja našeg okruženja, a to je ujedno i glavna misija ovog putovanja. Rješenja koja se pokažu prikladnima implementirat ćemo u naš sustav kako bi na taj način potaknuli daljnji rast gospodarstva“, naglasio je tom prilikom ministar Horvat. Uz njega, hrvatsku delegaciju na Malti predstavljali su i državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, pomoćnik ministra Zvonimir Novak, savjetnica ministra Divna Plenča Biloš i član Uprave APIS IT Vlado Rendulić.

Malta ima vrlo povoljnu poslovnu klimu. Iako predstavlja najmanje gospodarstvo među članicama EU, ono je istovremeno i jedno od najbrže rastućih. Prema procjenama, gospodarski rast Malte u 2018. iznosio je 6,2 posto, što je značajno više od 2,1 posto europskog prosjeka. Bilateralni gospodarski odnosi Hrvatske i Malte imaju vrlo dobru razvojnu perspektivu. Naime, prema statističkim podacima, prošle godine je zabilježen porast robne razmjene od 34,1 posto, pri čemu je izvoz porastao za čak 35,1 posto. U konkretnim brojkama, hrvatske tvrtke prošle su godine izvezle roba i usluga u iznosu od 96,5 milijuna eura, dok je istovremeno Hrvatska uvezla 6 milijuna eura.

S ministrom gospodarstva Malte o mogućnosti ulaska hrvatskih tvrtki na tržište Sjeverne Afrike

U pratnji veleposlanika Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici Jasena Mesića i državnog tajnika Antonića, ministar Horvat susreo se s tamošnjim ministrom gospodarstva, investicija i malog poduzetništva dr. Cristianom Cardonom. Na sastanku se razgovaralo se o brojnim prilikama koje se nude u području bilateralne suradnje dviju zemalja, s posebnim naglaskom na iskustvima Malte u predsjedanju Vijećem EU, koje Hrvatsku očekuje u prvoj polovici 2020. godine.

Govorilo se i o mogućnosti otvaranja tržišta i internacionalizacije kompanija dviju zemalja. Kako je nakon sastanka istaknuo ministar Horvat, Malti je ponuđena mogućnost ulaska na područje zemalja jugoistočne i srednje Europe, dok je zauzvrat traženo otvaranje tržišta Sjeverne Afrike hrvatskim kompanijama, u zemljama poput Alžira, Maroka, Tunisa, Egipta i Libije. Također, malteški ministar Cardon predstavio je Horvatu inovacijsku mrežu Malte, načine financiranja Start-upova, funkcioniranje inovacijskog HUB-a te općenito iskustva Malte u procesu digitalizacije gospodarstva.

Zaključno, evidentirani su brojni potencijali u unaprjeđenju bilateralne gospodarske suradnje u sektorima petrokemijske industrije, farmaceutike, brodogradnje, poljoprivredno-prehrambenom sektoru i drvnoprerađivačkoj industriji. „Malta je u Hrvatskoj do sada uložila više od 366 milijuna eura, a posljednjih nekoliko godina postoji vrlo izraženi trend daljnjeg rasta robne razmjene između naših zemalja. S obzirom na brojne sličnosti u našim gospodarstvima, vjerujem da ćemo se nakon ovog susreta još više povezati“, naglasio je ministar Horvat.

Hrvatskoj potreban model po kojem će statistika postati analitika

U sklopu posjeta, održani su i sastanci s predstavnicima agencija Trade Malta i MITA (Malta Information Technology Agency).
Agencija Trade Malta osnovana je kao javno-privatno partnerstvo između Vlade Republike Malte i Malteške komore za gospodarstvo, poduzeća i industriju, s ciljem da pomognu malteškim poduzećima u internacionalizaciji njihova poslovanja. Kako je prilikom sastanka u prostorima Ministarstva vanjskih poslova i promicanja trgovine istaknuo glavni izvršni direktor Anton Buttigieg, agencija nudi čitav niz usluga prilagođenih potrebama tvrtki koje planiraju napraviti iskorak u globalnom tržištu. To podrazumijeva usluge od procjene i istraživanja tržišta, usavršavanja proizvoda, do specijaliziranih programa obuke u međunarodnom poslovnom razvoju i marketingu. Također, osmišljavaju i vode brojne poticajne programe internacionalizacije, te promiču poslovne mogućnosti širom svijeta.

Agencija za informacijsku tehnologiju Malte (MITA) središnji je pokretač vladine politike, programa i inicijativa za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju na Malti. Njena je uloga provedba programa iz Nacionalne ICT strategije za Maltu 2014. – 2020. godine, zatim upravljanje provedbom IT programa Vlade i ministarstava kako bi unaprijedila pružanje javnih usluga i osigurala potrebnu infrastrukturu, a odgovorna je i za širenje daljnje upotrebe ICT-a u društvu i gospodarstvu. „Agencija je posvećena pomaganju Vladi u pretvaranju tehnoloških inovacija u stvarna poslovna rješenja, provedbi i ispunjavanju zadanih strategija i projekata te maksimiziranju koristi od ulaganja u tehnologiju“, objasnio je tom prilikom izvršni predsjednik Agencije Tony Sultana. Dodatno je istaknuo kako MITA dio svojih prihoda transferira u privatni sektor putem inovacijskog HUB-a, koji mladim start-upovima nudi mogućnost razvoja poslovnih ideja. S malteške strane, ovom sastanku su prisustvovali i glavni tehnološki direktor MITA-e Jonathan Cassar, glavni izvršni direktor Malteške digitalno inovacijske agencije (MDIA) Stephen McCarthy te Microsoftov strateg za računalne tehnologije Kyle Anastasi.

Nakon obilaska Data centra u kojem su podaci svih ministarstava i Vlade strukturirani na jednome mjestu, ministar Horvat je istaknuo kako je Hrvatskoj potreban upravo takav model koji će u realnom vremenu omogućiti pretvaranje statistike u analitiku. „Kada govorimo o digitalizaciji gospodarstva, onda mislimo na stvaranje svih potrebnih preduvjeta za bržu, lakšu i efektivniju uslugu našim građanima i poduzetnicima te efikasniju javnu upravu. No, to ujedno znači i jasniji uvid u određene podatke koji nam mogu pomoći pri donošenju važnih odluka“, rekao je ministar.

Stranica