Ministar Horvat na konferenciji InvestCRO: „Promijenili smo pristup prema investitorima“

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/InvestCRO (1).JPG
U sklopu cjelogodišnjeg multimedijskog projekta InvestCRO, koji organiziraju Večernji list, Poslovni dnevnik i 24 sata, danas je održana druga po redu konferencija „Investicijske (ne)prilike u Hrvatskoj“. U fokusu konferencije bila je tema vezana uz postojeće prepreke, ali i moguća poboljšanja za dolazak i tretman stranih ulagača. Tim povodom, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izrazio je zadovoljstvo što se događanjima poput ovog, u prvi plan stavljaju teme od neizmjerne važnosti za hrvatsko gospodarstvo. „Hrvatska se nalazi nadomak investicijskog rejtinga. Kontinuiranom politikom kakvu provodimo u stvaranju povoljnog okruženja za ulagače, uskoro ćemo dostići i taj cilj. Potpuno smo promijenili pristup prema potencijalnim ulagačima i više ne čekamo da nam se sami jave, već proaktivno idemo izravno prema njima“, istaknuo je u svom govoru ministar Horvat. „Pritom ne želimo više investicija, već bolje investicije. One koje stvaraju dodanu vrijednost i uključuju iskorištavanje novih tehnologija, posebice u područjima istraživanja i razvoja“, zaključio je ministar.

Među brojnim uzvanicima, ovoj konferenciji prisustvovala je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. U svom se govoru osvrnula na brojne prilike koje se još pružaju Hrvatskoj u području investicija, te ponudila nekoliko smjernica za koje smatra da će pridonijeti postizanju ciljeva održivog razvoja, temeljenog na znanju, kvalitetnim proizvodima i uslugama s visokom dodanom vrijednošću. „Potrebno je izgraditi prepoznatljiv imidž kojim bismo ojačali svoju poziciju u odnosu na druge države i kako bismo dodatno profilirali Hrvatsku i pojedinačne regije s njihovim specifičnostima kao privlačne ulagačke lokacije. Dodatno, moramo izraditi sveobuhvatnu strategiju privlačenja izravnih stranih ulaganja, u skladu s postojećim strateškim odrednicama i dokumentima gospodarskog razvoja države“, naglasila je predsjednica Grabar-Kitarović, uvjerena kako će hrvatska Vlada nastaviti voditi aktivnu politiku poboljšanja poslovne i ulagačke klime u Hrvatskoj. 

Hrvatska se mora više brendirati kao poželjna destinacija za investicije
Nakon uvodnih govora, uslijedila je uvodna prezentacija koju je održao guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, predstavivši rezultate privlačenja i strukture investicija u Hrvatskoj posljednjih nekoliko godina.
Posljednji dio konferencije ostavljen je za panel raspravu na kojoj su sudjelovali državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Zdenko Lucić, predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj Mladen Fogec, gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak, direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović, predsjednik uprave Tele2 Viktor Pavlinić, predsjednik NO Mola Zoltan Aldott i regionalni direktor Dogus Hodinga Burak Baykan.

Kako je istaknuo prilikom zanimljive rasprave državni tajnik Lucić, Hrvatska se mora više brendirati kao poželjna destinacija za investicije, baš kao što to uspješno radi u području turizma. „Imamo preko 500 jedinica lokalne samouprave, digitalizacija će pomoći da imamo  i standardiziranu razinu usluge. Brzo će biti vidljivi rezultati uvođenja online pokretanja poslovanja. Umjesto da se promoviramo, stidimo se reći da je naš Zakon o poticanju ulaganja najbolji u Europi“, naglasio je Lucić.
Ovom konferencijom dodatno je naglašena važnost privlačenja i stvaranja novih investicija na području Hrvatske, a kako je istaknuo ministar Horvat važno je da o ovoj temi pričaju i raspravljaju svi oni koji sudjeluju u stvaranju pozitivnije poduzetničke i investicijske klime.

Stranica