Ministar Habijan posjetio Varaždinsku županiju

  • Slika /slike/Bale_potpisivanje_ugovora (6)_ (002).jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan danas je sa suradnicima posjetio Grad Varaždin. U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina ministar Habijan, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj te župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, sudjelovali su potpisivanju ugovora za sanaciju zatvorenog odlagališta neopasnog otpada na lokaciji „Brezje“. Ugovor vrijedan više od 29 milijuna eura potpisali su direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen i gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj. Na površini od 3,74 ha, od 2005. do 2013. godine, odloženo je oko 95.808 t baliranog komunalnog otpada (otpad Grada Varaždina i 4 općine), odnosno oko 125.000 komada bala. Ugovorom su uključeni radovi odvoza otpada s lokacije i njegovu obradu -  reciklažu, uklanjanja građevina s lokacije i sanacija temeljnog tla sukladno rezultatima analiza, a po uklanjanju baliranog otpada. Predviđeno trajanje radova je 18 mjeseci od uvođenja izvođača u posao, odnosno od 16. siječnja 2024. godine.
 
„Potpisivanjem ovog ugovora Vlada Republike Hrvatske je preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost riješila problem koji Varaždince opterećuje gotovo 18 godina. Nakon brojnih neuspješnih pokušaja da se problem ranije riješi, Grad Varaždin uspio je pripremiti odgovarajuće projektno rješenje. Izrađena je sva potrebna dokumentacija, ishođene su dozvole te je nakon provedenog postupka javne nabave odabran izvođač radova. Ispunivši sve te zakonske i stručne preduvjete Vlada Republike Hrvatske stala je iza ovog projekta. Osim što će se riješiti velik ekološki problem, otvara se i potencijal koji taj prostor ima za razvoj grada Varaždina“, tom je prigodom naglasio ministar Habijan.
 
U prostoru Varaždinske županije ministar Habijan susreo se s predstavnicima javnih tijela županije i grada te poduzetnicima koji djeluju na području Varaždinske županije. Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak upoznao je ministra Habijana i direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luku Balena o aktivnostim i budućim planovima rada Varaždinske županije. Bila je to prigoda i za razgovor s poduzetnicima te prezentaciju mjera i programa koje Vlada Republike Hrvatske aktivno provodi s ciljem jačanja konkurentnosti hrvatskih poduzetnika.
 
„Kao što znate, nastavljen je trend pada stope inflacije i u 2024. godini, što znači da je hrvatsko gospodarstvo snažno. Potvrda je to kako su svi dosadašnji paketi pomoći Vlade Republike Hrvatske, s ciljem zaštite standarda građana i jačanja konkurentnosti, dali konkretne rezultate. Izuzetno važnim smatram naglasiti i treći val rasterećenja poduzetništva kojim ukidamo parafiskalne namete u vrijednosti višoj od 130 mil. eura, ukidamo administrativne barijere za investitore i poduzetnike. Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nastavit će s politikama i konkretnim mjerama, s ciljem stvaranja poticajnog okvira za investicije i poslovanje“, istaknuo je ministar Habijan.
 
Tijekom boravka u Varaždinu, ministar Habijan posjetio je i i tvrtku Vindija Vivis gdje je, uz predsjednika Uprave Vindije Nenada Klepača, Stjepana Sabljaka, predsjednika Uprave Koke d.o.o. i suradnike, obišao i razgledao proizvodni pogon Vivis. Nakon obilaska pogona održan je sastanak na kojem je ministar Habijan upoznat s poslovanjem tvrtke, trenutnim aktivnostima te budućim planovima ulaganja.
 
„Danas sam imao priliku saznati više o filozofiji poslovanja, inovativnom pristupu te visokim standardima Vindije, našeg diva prehrambene industrije. Impozantni pogoni, ulaganje u najnovije tehnologije te moderan pristup tradicionalnim vrijednostima garancija su kvalitete proizvoda prepoznatih među hrvatskim, ali i potrošačima susjednih zemalja koji Vindiju postavljaju na sam vrh prehrambenih proizvođača u Europi. Vlada Republike Hrvatske prepoznaje i podupire inovativne i hrabre poslovne iskorake Vindije te će nastaviti biti dobar partner industriji velikog potencijala“, izjavio je ministar Habijan.
 

Stranica