Ministar Habijan posjetio Osječko-baranjsku županiju

  • Slika /slike/slika 1.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan danas je u Osijeku, uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića, sudjelovao na svečanom otvorenju 30. Proljetnog i 24. Obrtničkog sajma. Sajmovi se do 17. ožujka održavaju u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije.
 
Tom prigodom ministar Habijan istaknuo je kako, unatoč sveprisutnoj digitalizaciji, upravo sajmovi predstavljaju dodatni komunikacijski alat i marketinški instrument za izravnu komunikaciju poduzetnika s kupcima, s investitorima, s potencijalnim poslovnim partnerima i daju dodanu vrijednosti. Naglasio je kako je malo i srednje poduzetništvo pokretač našeg gospodarstva, a zadaća svih dionika, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini, je da stvorimo što pozitivnije poslovno okruženje.
 
„Vlada Republike Hrvatske i sva resorna ministarstva, kroz mjere koje smo donosili, uspjeli su uspješno prebroditi izazove s kojima smo se suočili posljednjih godina. Sjetimo se samo covid 19 epidemije. Imali smo najave da će nastupiti val stečajeva, da će doći do velike nezaposlenosti. Međutim, našom mjerom naknade plaća sačuvali smo preko 815 tisuća radnih mjesta i preko 130 tisuća trgovačkih društava. Jučer je na sjednici VRH usvojen novi 6. paket mjera pomoći gospodarstvu, ali i kućanstvima. Ono što je bitno, nastavljamo konzistentnu politiku Vlade Republike Hrvatske da energetski udar i udar na standard građana, ali i gospodarstvenika, bude što manji“, kazao je ministar Habijan.
 
Naglasio je kako je nakon izazovnih vremena fokus Vlade Republike Hrvatske na daljnjem razvoju i stvaranju povoljnijih uvjeta za nova ulaganja te istaknuo neke od aktualnih mjera Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.
 
„Kada govorimo o Zakonu o poticanju ulaganja, usmjerit ću se samo na OBŽ, imamo 59 prijava od čega se 42 odnosilo na srednja i mala poduzeća, a 17 na velika. Ono što proizlazi iz toga su brojke, odnosno gotovo 309 milijuna eura ulaganja i 3392 nova radna mjesta. Temeljem Modernizacijskog fonda do kraja godine raspisat ćemo nekoliko novih poziva. A nastavit ćemo i dalje s rješavanjem problema administrativnih rasterećenja, parafiskalnih nameta i davanja.“, naglasio je ministar Habijan te podsjetio okupljene kako su usvojene izmjene Zakona o vodnog gospodarstvu ukinut vodni doprinos, a donesene su i uredbe koje se tiču naknada za korištenje i zaštitu voda.
 
Posjet Osječko-baranjskoj županiji nastavljen je u vijećnici Osječko-baranjske županije gdje je održano svečano uručivanje 22 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz NPOO-a za projekte vodnog gospodarstva na području kontinentalnih županija. Ukupna vrijednost uručenih ugovora iznosi 489,2 milijuna eura. 10 projekata odnosi se na poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija, 8 projekata na manje dijelove javne vodoopskrbe i javne odvodnje, a 4 projekta na smanjenje rizika od katastrofa.
 
„Cilj provedbe ovih 18 vodnokomunalnih projekata, odnosno poboljšanje vodnih usluga za naše građane i gospodarstvo je izgradnja/rekonstrukcija 285,33 km sustava javne vodoopskrbe čime će se omogućiti pristup poboljšanoj vodoopskrbi za 32.024 stanovnika te izgradnja/rekonstrukcija 623,95 km sustava javne odvodnje i 12 uređaja za pročišćavanje otpadnih voda čime će se omogućiti pristup poboljšanom sustavu javne odvodnje i pročišćivanju otpadnih voda za 77.425 stanovnika. Temeljem 4 projekta obrane od poplava, odnosno zaštite stanovništva od poplava izgradit će se 54,39 km zaštitnih vodnih građevina čime će 9.089 stanovnika biti adekvatno zaštićeno od poplavnih rizika“, naglasio je ministar Habijan.
 
Delegacija je obišla i gradilište izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Budrovcima te mjesto izgradnje nove kazete za odlaganje otpada na odlagalištu Vitika.
 
U Velikom dvorcu Pejačević u Našicama održan je sastanak s gradonačelnikom Grada Našica Krešimirom Kašubom i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Našica Krešimirom Žagarom.
 
U tvornici cementa Nexe predsjedniku Vlade i suradnicima predstavljen je projekt Co2ntessa. Riječ je o projektu koji će omogućiti dugoročnu konkurentnost Nexe Grupe ali i pridonijeti dekarbonizaciji Hrvatske i cijele Europe. Naime, oko 4% svih emisija u EU dolazi iz cementne industrije, a ovo je pravi način da se korištenjem suvremenih tehnologija da veliki doprinos dekarbonizaciji. Vlada RH uvrstila je u 9. mjesecu prošle godine ovaj projekt na Listu strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske zbog njegove iznimne važnosti za postizanje dekarbonizacije i dugoročne konkurentnosti ovog kraja, ali i Hrvatske u cjelini.
 

 



Stranica