Ministar Habijan komentirao nastavljen trend pada stope inflacije

Slika /slike/Vijesti/2022/Pressica naslovna 1.jpeg
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan danas je u Ministarstvu održao konferenciju za medije na temu podataka Državnog zavoda za statistiku o nastavljenom trendu pada stope inflacije i u 2024. godini.
 
Državni zavod za statistiku objavio je podatke kako su cijene roba i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena (CPI indeks), prema prvoj procjeni u siječnju 2024. u odnosu na siječanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku više za 4,1%, dok su u odnosu na prosinac 2023. (na mjesečnoj razini), prema prvoj procjeni, u prosjeku niže za 0,4 posto.
 
„Nastavljeni trend pada stope inflacije i u 2024. godini, potvrda je da je hrvatsko gospodarstvo ekonomski snažno. Ovaj trend pokazuje da su svi paketi pomoći Vlade Republike Hrvatske, uglavnom usmjereni zaštiti standarda građana i usporavanju inflacije, dali rezultate“, naglasio je ministar Habijan.
 
Prema jesenskim procjenama Europske komisije, prosječna stopa inflacije u Hrvatskoj bi ove godine trebala pasti na 2,4 posto, što je manje nego u eurozoni, gdje bi trebala biti 3,2 posto. Sukladno daljnjim procjenama Komisije, u 2025. godini stopa inflacije bi u Hrvatskoj trebala biti među najnižima unutar Europske unije i za očekivati je da bi iznosila oko 1,6 posto.
 
„Važno je istaknuti podatak da države članice Europske unije izvan eurozone bilježe znatno višu stopu inflacije od onih koje su u eurozoni, što je još jedan pokazatelj da Vlada svojih strateškim i promišljenim koracima vodi Hrvatsku u pravom smjeru“, rekao je ministar.
 
Analizirajući cijene na web stranici kretanje cijena, vidljiv je i trend pada cijena osnovne potrošačke košarice, pa primjerice prema ažuriranim podacima na 31.1.2024. godine trgovac Konzum plus jeftiniji je za 4,83 posto a trgovac Tommy jeftiniji je za 8,27 posto, u odnosu na 31.12.2022.godine.

Stranica