Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr.sc. Tomislav Ćorić o važnim energetskim projektima

  • Slika /slike/Vijesti/1.jpg
  • Slika
  • Slika
Na briefingu za novinare o aktivnostima u području energetike, ministar gospodarstva i održivog razvoja dr.sc. Tomislav Ćorić  novinare je izvijestio o važnim energetskim projektima, a neformalnom druženju ministra s novinarima nazočili su i državni tajnik za energetiku Ivo Milatić i p.o. ravnateljica Uprave za energetiku dr.sc. Kristina Čelić.
 
Ministar Ćorić uvodno je naglasio kako su energetska politika Republike Hrvatske, kao i europska energetska politika, posljednjih godina doživjele značajnu transformaciju.
 
„Republika Hrvatska je donošenjem Strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. godine, odnosno Nacionalnog energetskog i klimatskog plana, učinila značajan iskorak u odnosu na prethodno razdoblje. Naše ambicije prate ambicije najvećeg broja zemalja Europske unije. Držimo da je Hrvatska u povoljnoj poziciji“, rekao je ministar Ćorić.
 
Istaknuo je i kako je Hrvatska krajem prošle godine ušla u novi sustav poticanja proizvodnje iz obnovljivih izvora energije koji svoju zakonodavnu platformu ima u Zakonu o obnovljivim izvorima energije. Uvjeti su se promijenili, naglasio je ministar Ćorić, dodavši kako „smo svjesni činjenice da su cijene tehnologija u padu i da je fizibilnost ovih projekata zajamčena puno nižim cijenama“.
 
Ministar je najavio i aukciju za 400 MW obnovljivih izvora energije (primarno veliki solari i vjetroelektrane), gdje bi se mogli natjecati i projekti koji sad imaju lokacijske dozvole. Rekao je i kako će natječaj biti postavljen tako da se ne dogodi da jedan ili dva projekta "pojedu cijelu kvotu".
 
Ministar se dotakao i referentnih vrijednosti naših najvećih kompanija JANAF-a, PLINACRO-a, HEP-a i INA-e, te naglasio kako se pri njihovoj interpretaciji referiramo na činjenicu da su ova tržišta u najvećoj mjeri liberalizirana.
 
„U tom kontekstu, rezultati ovih kompanija prate kretanja na europskom, odnosno svjetskim tržištima. Ističem činjenicu da je Plinacro tijekom protekle dvije godine ušao u veliku investiciju izgradnje spojnog plinovoda“, izjavio je ministar.
 
Osobito važnim ministar Ćorić smatra otvaranje prostora za funkcioniranje najznačajnijeg energetskog i infrastrukturnog objekta u Hrvatskoj u posljednjih 30 godina. Riječ je o LNG terminalu na otoku Krku.
 
„Svjedoci ste da smo prije nekoliko tjedana i službeno otvorili LNG terminal na otoku Krku. Držimo da će realizacija ovog projekta, nakon dugotrajnih pregovora i promišljanja, značajno izmijeniti poziciju Republike Hrvatske u kontekstu Europske energetske politike. Upravo je ovaj dobavni pravac Europa označila kao veliki energetski iskorak“, zaključio je ministar Ćorić.
 
Odgovarajući na pitanja novinara vezano za INA-u, ministar Ćorić je naveo kako je država svoju ponudu za otkup MOL-ovog udjela u INA-i dala u studenom prošle godine.
Od tada traju konzultacije, a cilj je u narednim mjesecima dogovoriti rješavanje svih pitanja oko INA-e.
 

Stranica